Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Investeren in wijken; de Rode Ingenieurs op onderzoek en in actie in Arnhem

Na 15 mei was iedereen het eens; in wijken met hoge werkloosheid, veel onveiligheid en slechte huizen moet de achterstand worden weggewerkt. Een van de antwoorden van het huidige kabinet is bezuinigen op investeringen in deze wijken. Volgens de Rode Ingenieurs - PvdA Tweede Kamerkandidaten Diederik Samsom (nr. 9), Staf Depla (nr. 27) en Jeroen Dijsselbloem (nr. 33)
- worden de wijken daar niet beter van. Ze gaan maandag 23 december op onderzoek in de wijken Presikhaaf en Malburgen in Arnhem om te onderzoeken hoe het wel moet. Wat zijn de problemen en welke oplossingen werken?

Onder het motto: '87 dagen is genoeg, Nederland verdient beter' gaan de Rode Ingenieurs de komende tijd in heel Nederland op onderzoek naar problemen en oplossingen. Dat doen ze niet van achter hun bureau. Voor een scherp beeld van de problemen en voor het testen en het verder invullen van de PvdA-alternatieven gaan ze naar 'de werkvloer'. Het zijn mannen van de praktijk. Ze bezoeken scholen, wijken, rangeerterreinen. Op 23 december worden de wijken Presikhaaf en Malburgen in Arnhem onder de loep genomen.

De PvdA wil niet dat er bezuinigd wordt op de stedelijke vernieuwingsgelden (ISV) die uitgetrokken zijn om oude wijken op te knappen. Bezuinigingen leiden tot uitstel en uitstel is ongewenst. De PvdA is van mening dat sociale verbanden in een wijk door herstructurering (bouwen, opknappen en slopen van woningen) versterkt moet worden. Ook dienen woningen betaalbaar te blijven. Een aantal vragen zijn in dit kader van belang. Wat zijn voor de bewoners de gevolgen van de veranderende huursubsidieregels die dit kabinet heeft voorgesteld? Wordt de stem van de bewoners bij stedelijke vernieuwing gehoord? Maken de woningbouwcorporaties hun maatschappelijke rol waar? Helpen rijkere corporaties de corporaties met minder geld of is hier een steun in de rug van het rijk noodzakelijk?

De Rode Ingenieurs trachten op dergelijke vragen praktische oplossingen te formuleren.

Programma:

10.00 uur Hotel Zuid (Orchislaan 39): bewoners en Wethouder Lenferink over Malburgen.

11.30 uur Winkelcentrum De Drieslag
"meer rood op staat" straatgesprekken met de bewoners van Malburgen. Wat moet beter, wordt er naar hun geluisterd en werken de oplossingen van de PvdA.

14.00 uur Waalstate (Waalstraat 34)

Bewoners, woningcorporatie en wethouder Lenferink over aanpak Presikhaaf

15.30: onthulling actiebord in Presikhaaf (Dovenetellaan)

16.00 uur Winkelcentrum Presikhaaf

"meer rood op straat" straatgesprekken met bewoners van Presikhaaf.

17.00 uur Persgesprek in café 'De derde van Mahler' Musis Sacrum

De Rode Ingenieurs zullen hier hun bevindingen uiteen zetten. Behalve de pers zijn alle mensen uitgenodigd die we gedurende de dag hebben gesproken.

Met de hulp van een camera leggen de rode ingenieurs hun bevindingen en ideeën voor oplossingen vast. Zie de website
http://www.rodeingenieurs.nl/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Staf Depla 06-22970022/030-2518210

Marleen Haage 06-18119590. e-mail: info@rodeingenieurs.nl