Ingezonden persbericht

OUDJAAR VOOR DIEREN GEEN FEEST

Utrecht, 23 december 2002

De Dierenbescherming roept iedereen op om met oudjaar ook rekening te houden met huisdieren en andere dieren in de woonomgeving. Ook onder dieren vallen namelijk slachtoffers van vuurwerk. Bovendien zijn ze vaak bang voor harde knallen en kunnen het van de schrik op een lopen zetten. Rond oud en nieuw raken dan ook altijd veel huisdieren zoek. Dieren in paniek kunnen verder zichzelf of mensen verwonden. Een paar tips kunnen dierenbezitters en vuurwerkfanaten helpen om dit feest voor niemand te verknallen.

Wat kunnen bezitters van een huisdier doen om onnodige ellende te voorkomen?
· Honden uitsluitend aangelijnd uitlaten; met oud en nieuw alleen voor 22.00 uur, of pas weer na twee uur 's nachts met de hond naar buiten.
· Katten in huis houden, met ramen en deuren gesloten.
· Huisdieren voor de zekerheid een naamkokertje omdoen, zodat een onverhoopt weggelopen dier zo snel mogelijk terug is bij de eigenaar.
· Voor erg bange dieren zonodig bijtijds kalmeringsmiddelen halen bij de dierenarts.
· Een hond die schrikt van vuurwerk en in paniek raakt, niet 'troosten of knuffelen. De hond ziet dit namelijk als een beloning en bevestiging van de angst. Afleiden met een speeltje of wat lekkers is het beste. Lukt dit niet dan kan het gedrag het best genegeerd worden.
· Zorgen dat er tijdens het afsteken van vuurwerk iemand thuis is die door de hond als baasje wordt erkend.
Wie zelf vuurwerk wil afsteken, kan beter siervuurwerk kopen dan knalvuurwerk. Dan blijft het voor dieren ook leuk. Bovendien is het wettelijk alleen toegestaan vuurwerk af te steken op 31 december, na 22.00 uur. Ten slotte: niet alleen huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Het is dus beter met vuurwerk uit de buurt te blijven van kinderboerderijen, vijvers, volières, weilanden en stallen.

(EINDE BERICHT)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jessie Hinten, tel 030-2468866

Jessie Hinten
Coördinator Fondsenwerving, Voorlichting & Jeugd
Dierenbescherming afdeling Utrecht en omstreken
Postbus 10.000 3505 AA Utrecht
tel. 030-2468866 fax. 030-2467882