Gemeente Eindhoven

Persbericht: 23 december 2002

Dommeltuin gereed

Sinds juni is de gemeente Eindhoven bezig met de aanleg van de Dommeltuin. Het gebied rondom het Van Abbemuseum is inmiddels gereed en ingericht als één tuin, die het stadshart verrijkt met een nieuwe dimensie.

Eind juni van dit jaar is de uitvoering gestart waarbij eerst de Dommel en vervolgens ook voortuin en vijvers onder handen werden genomen. Hierbij speelde niet alleen de tijdsdruk maar ook de geringe beschikbare ruimte bij het nog in afbouw zijnde Van Abbemuseum een rol. De inrichting bestaat uit vijf onderdelen: de tuin voor het Van Abbemuseum, de vijver rondom de nieuwbouw, een stapsteen met poel, de ecologische verbindingszone en een vispassage.

Saneren en aanleggen
Tijdens de werkzaamheden is de Dommel tussen twee damwanden in droog gelegd. De is waterbodem gesaneerd op de plek van de vispassage. Er is een zogenaamd bypassriool aangelegd tegen de kademuur aan de achterzijde van het Stadshuis, dit om de capaciteit van de waterafvoer voor de vistrap op piekmomenten te vergroten. Tussen de brug Stratumseind en het Stadhuis is de ecologische verbindingszone aangelegd. Deze oeverstrook zal later verbonden worden met andere delen van de Dommelzone om een doorlopend ecologisch lint door Eindhoven te realiseren.

Rondom het van Abbe
Ook de voortuin van het van Abbemuseum is heringericht. Onder andere het beeld van Rodin staat weer op zijn plek. De benedenvijver en de spiegelvijver, inclusief de waterval rondom de nieuwbouw van Abbemuseum zijn aangelegd. Op het achterterrein is een poel en een moerasvijver gemaakt. Ten slotte zijn de groenvoorzieningen aan de Bilderdijklaan aangelegd en is de voortuin aangeplant.

Vondsten
Tijdens de aanlegwerkzaamheden zijn belangrijke archeologische vondsten gedaan in de vorm van o.a. fundamenten van een bakstenen huis dat er heeft gestaan tussen ongeveer 1450 en 1581. De fundamenten zijn ingepast in het ontwerp van de Dommeltuin.