Gemeente Utrecht

Aan de leden van de Raadscommissie Ruimtelijke Ordening, Wonen, Grondzaken en Onderwijs Behandeld door:C. de JagerDatum:20 december 2002
Doorkiesnummer:286 4822Ons kenmerk:OGU02.122854
e-mail:Onderwerp:voortgang Fort aan de Klop
Bijlage(n):1
Uw kenmerk:Verzonden:
Uw brief van:Bij antwoord datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden

Geachte leden van de Commissie,

In uw vergadering van 4 december j.l. bespraken wij de voortgang van de realisering van de kampeervoorziening op Fort aan de Klop. Ik informeerde u toen dat de voortgang van het project momenteel wordt gehinderd door een aantal financiële tegenvallers die hebben geleid tot een heroriëntatie op de financiële dekking van de plannen. De voortgang van het werven van een toekomstige exploitant is tijdelijk gestopt. Ook meldde ik u dat momenteel een aantal scenario's wordt doorgerekend teneinde te beoordelen of en hoe onze plannen zoals geformuleerd in de planidentificatie met de nu beschikbare middelen kunnen worden uitgevoerd.

Op basis van de nu beschikbare gegevens uit de financiële verkenningen blijkt dat, gelet op de tegenvallers en de momenteel beschikbare gemeentelijke dekkingsmiddelen, het plan zoals is weergegeven in de planidentificatie niet in zijn geheel kan worden uitgevoerd. Bij de financiële heroriëntatie is ook gezocht naar subsidies voor de dekking van de kosten van de plannen. Daaruit is naar voren gekomen dat er een mogelijkheid bestaat om met succes een subsidieaanvraag in te dienen bij de Europese Gemeenschap in het kader van de Interreg III regeling. Het blijkt dat Utrecht zich kan aansluiten bij project "Hold the Fort" waarin tot nu toe de gemeenten Den Helder en Mortsel (B) en de county Essex (GB) samenwerken. De gezamenlijke subsidie aanvraag kan voor Utrecht leiden tot een Europese bijdrage van ca ¤ 450.000. voor Fort aan de Klop. Over toekenning van de Europese subsidie wordt in de zomer van 2003 een besluit genomen.

Aan de toekenning van Europese subsidies is altijd de voorwaarde verbonden dat eenzelfde bedrag als de subsidie door de gemeente zelf wordt bijgedragen. Uit de financiële heroriëntatie is echter gebleken dat de nu beschikbare gemeentelijke middelen momenteel niet voldoende zijn om als co-financiering in te zetten. Ik meen echter dat deze kans voor Utrecht niet onbenut moet blijven. Ik heb dan ook opdracht gegeven de subsidieaanvraag voor te bereiden. Ondertussen zal de zoektocht naar de ontbrekende ¤ 80.000 worden voortgezet. Wij zullen in ieder geval trachten de Provincie zodanig voor de plannen te interesseren dat van die zijde in het kader van de toeristische ontwikkeling van de Nieuwe Hollandse Waterlinie nog subsidie beschikbaar r wordt gesteld.

Met de dan beschikbare middelen kunnen de plannen voor de kampeervoorziening en herberg worden gerealiseerd, zij het dat niet alle gebouwen op het fort, zoals in de planidentificatie is voorzien, kunnen worden gerenoveerd. Met de dekkingsmiddelen kunnen het wachthuis en loods E worden gerestaureerd, kan het fort op de nieuwe bestemming worden ingericht en kunnen camping en herberg op het gewenste kwalitatieve niveau worden gerealiseerd.

Ik zeg u toe uw commissie over het resultaat van de besluiten op de subsidieaanvraag Interreg III te informeren. Mocht onverhoopt de aanvraag voor de Europese subsidie worden afgewezen, zal ik de dan ontstane situatie met uw commissie bespreken.

Tot slot meld ik u dat de voortgang van de realisering van de kampeervoorziening op Fort aan de Klop tijdelijk wordt gestopt totdat duidelijkheid is over het resultaat van de subsidieaanvraag. Voor de aansluiting van het fort op de openbare nutsvoorzieningen, waaronder de riolering, is al opdracht is gegeven en zal volgens planning binnenkort worden uitgevoerd. Met bijgevoegde brief zijn alle omwonende en belanghebbenden geïnformeerd. Met de nog overgebleven potentiële exploitanten zal een en ander mondeling worden toegelicht.

Ik meen u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

Mr L.J. Verhulst

Adres: Stadhuisbrug 1
Postadres: Postbus 16200, 3500 CE Utrecht
Bezoekadres: Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht
Telefoon: 030 - 286 11 14
Fax: 030 - 286 14 79
e-mail: R.Verhulst@utrecht.nl
Internet: www.utrecht.nl