Provincie Noord-Brabant


23 december 2002

Cijfers Economische barometer Brabant wijzen uit:

Innovatieve kracht Brabant steeds belangrijker

"Het innovatief vermogen moet Brabant er boven op helpen. Overheid én bedrijfsleven hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid". Dat is de eerste reactie van gedeputeerde Onno Hoes op de laatste cijfers uit de Economische Barometer van ETIN Adviseurs. De rapportage geeft aan dat de industriële productie in het laatste kwartaal van 2002 minder snel daalt dan in de eerste kwartalen. Desondanks ligt de economische groei van Brabant in 2002 onder het Nederlands gemiddelde. De Brabantse uitvoer naar het buitenland valt in 2002 lager uit dan landelijk, maar in 2003 zal de exportgroei van Brabant één procent boven het Nederlands gemiddelde liggen. Er is sprake van stijgende werkloosheid en toch blijft de krapte op de arbeidsmarkt voor bepaalde, vooral technische, beroepen bestaan.

ETIN Adviseurs gaat er van uit dat het Brabantse bedrijfsleven in 2003 zal weten te profiteren van de verwachte groei van de wereldhandel en dat de exportgroei dat jaar op 6,75% zal uitkomen. De deze week verschenen cijfers van het Centraal Planbureau geven echter aan dat de groei van de export naar alle waarschijnlijkheid lager zal uitvallen.

Gedeputeerde voor Economische Zaken in de provincie Noord-Brabant, Onno Hoes, reageert teleurgesteld, maar niet verslagen. "Onze laatste Sociaal-Economische Verkenning, die afgelopen november verscheen, geeft aan dat Brabant alles in huis heeft om haar positie in het internationale veld te behouden en te versterken. Genoemd kunnen worden de goede ligging, de innovativiteit van het bedrijfsleven en de sterke exportgerichtheid. Het is niet voor niets dat Brabant qua innovatie in de top drie van Europese regio's staat. Er ligt echter nog wel een duidelijke opgave voor overheid en bedrijfsleven. Ondernemen an sich kunnen wij niet overnemen, maar de zorg voor goede omstandigheden waarin dat moet gebeuren wel. Wij zullen met grote voortvarendheid ons niet alleen moeten richten op Brabants zwakkere punten, zoals onvoldoende ruimte voor bedrijven, bereikbaarheidsproblemen en het nog niet optimaal aansluiten van het onderwijs op de arbeidsmarkt, maar ook aandacht moeten houden voor het vergroten van het innovatief vermogen van Brabant. Ik ben dan ook blij dat het programma Innovatieve Acties Brabant (IAB), dat zich richt op de versterking van het innovatief vermogen van het Brabantse MKB, nu echt wordt opgepakt door het bedrijfsleven."

Hoes benadrukt dat ook het bedrijfsleven een verantwoordelijkheid heeft."Ik zie dan ook met grote belangstelling de werkagenda tegemoet waarover het college van Gedeputeerde Staten en het georganiseerde bedrijfsleven in Brabant onlangs hebben gesproken. In deze agenda zullen de noodzakelijk te nemen stappen staan om de sterke punten van de Brabantse economie optimaal te benutten".