Leger des Heils

Leger des Heils en Woningpartners hebben plannen voor kinderhospice in Capelle aan den IJssel


- December 23, 2002 - 10:41 AM

Almere, 19 december 2002 - Het Leger des Heils heeft serieuze plannen om een kinderhospice te starten in Capelle aan den IJssel. Hiervoor is op donderdag 19 december een intentieovereenkomst ondertekend door Dirk Hoogland, directeur van Woningpartners, en luitenant-kolonel Ine Voorham, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg.
In een kinderhospice worden ongeneeslijk zieke kinderen verpleegkundig verzorgd in een zo huiselijk mogelijke omgeving. Gezinsleden van de zieke kinderen kunnen er ook blijven logeren.

Het Leger des Heils heeft in de Stichting Woningpartners uit Capelle aan den IJssel een partner gevonden die bereid is voor dit doel een geschikte accommodatie te bouwen en te verhuren aan het Leger des Heils. Hiertoe is op donderdag 19 december 2002 om 11.30 uur een intentieovereenkomst getekend. De overeenkomst is intentioneel omdat de realisatie van het kinderhospice nog afhangt van de benodigde toestemmingen. Als deze worden verkregen en de voorbereidingen voorspoedig verlopen, zal het kinderhospice in 2005 haar deuren openen. Het hospice zal dan plaats kunnen bieden aan 12 kinderen tot ca. 18 jaar.
Volgens de plannen zal dit dan het tweede kinderhospice van het Leger des Heils zijn. Eind 2003 zal in Amsterdam het eerste kinderhospice van het Leger des Heils worden geopend.

In een kinderhospice worden kinderen verzorgd met een beperkte levensverwachting. Eén van de belangrijkste functies is het bieden van respijtzorg. Dit houdt in dat kinderen tijdelijk in het kinderhospice kunnen verblijven ter ontlasting van de thuissituatie. Ouders en andere gezinsleden kunnen in die tijd even 'op adem komen', om de zorg daarna weer aan te kunnen. Het is ook mogelijk dat kinderen, die niet langer in het ziekenhuis hoeven te verblijven, opgenomen worden tot de thuissituatie zodanig is voorbereid dat de ouders, in samenwerking met de huisarts en thuiszorg, de zorg zelf kunnen overnemen. Soms is verblijf in het kinderhospice vanuit medisch/verpleegkundig oogpunt noodzakelijk, bijvoorbeeld voor het opnieuw instellen van de medicatie of tijdens de terminale fase.
Ook kunnen ernstig zieke kinderen in geval van een crisissituatie worden opgenomen. Het hospice biedt tevens nazorg aan de gezinnen. Tot nu toe zijn deze ernstig zieke kinderen aangewezen op verblijf in het ziekenhuis. Het kinderhospice kan de benodigde zorg bieden in een aan het kind aangepaste omgeving.

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van het Leger des Heils:
Hella van der Schoot,
tel: 036 - 5398126 of
06 - 22924608.