Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 24 december 2002 Publicaties - 18, 23 en 30 december 2002
Bouw Brede Maatschappelijke Voorziening binnenkort van start Uitnodiging nieuwjaarsontmoeting
Stunt niet met vuurwerk! Gemeente gesloten tijdens feestdagen Brunssum wordt veiliger De gemeentepagina verhuist! Vervanging bomenplantsoen Merkelbeekerstraat C. Brocken (Maasbree) nieuwe burgemeester
Gevonden fietsen naar Rd4 Raadsvergadering op 8 januari 2003 Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij Raadsvergadering van 10 Gezondheid niet in gevaar op het Emmaterrein Laat uw stem horen via het referendum
"Liever praten dan bekeuren" Spreekuren wethouders Wijkpost Noord krijgt een 8
Wijkatlas 2002 op internet SOCIALE ZAKEN / ZORG EN WONEN: Stedelijke vernieuwing in Brunssum Afdeling Wonen & Zorg verhuist naar nieuw adres
Koopzondagen 2002 Brunssum vergoedt prijsstijgingen ReisNet LOO Brunssumse evenementenzender Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002
Een 7,3 voor wonen in Brunssum Info ReisNet Parkstad Limburg Weekmarkt Spreekuur maatschappelijk werk en politie in Egge Evenementenkalender 2002 Spreekuren wijkpost in Brunssum-Noord BOUWEN IN BRUNSSUM: MILIEU:
Nieuwe Woningwet per 1 januari 2003 Inzameling van huisvuil met Kerstmis en Nieuwjaar
Bouwen zonder vergunning? Nieuwe openingstijden Rd4-milieuparken Zo behandelt de gemeente uw aanvraag bouwvergunning Hou GFT apart! Ondergrondse afvalcontainers in Brunssum
Inleveren asbest
Telefonische spreekuren bouwvergunningen Papier ophalen in december Heeft m'n buurman bouwplannen?
VERKEER/VERVOER: RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE: Start van aanleg terrassen op Lindeplein Bodempleinroute open vanaf 12 december
Werkzaamheden Rimburgerweg in nieuwe jaar van start Werkzaamheden Rimburgerweg in nieuwe jaar van start
Parkeerverbod Kerkstraat ingetrokken
Bushaltes in Servatiusstraat
Verkeersspreekuur "EEN EXPEDITIE NAAR 2015"
DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK:
Dualisme in de gemeentepolitiek
Inspreekuur voor burgers

---

Werkzaamheden Rimburgerweg in nieuwe jaar van start

Op maandag 6 januari 2003 beginnen de werkzaamheden aan de kruising van de Rimburgerweg/Venweg/Ganzepool. De kruising gaat op de schop en wordt vervangen door een rotonde. De werkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, naar verwachting twee maanden. Het verkeer wordt omgeleid.

De kruising Rimburgerweg/Venweg/Ganzepool wordt vervangen door een rotonde om een betere doorstroming van het verkeer mogelijk te maken. Reden hiervoor is dat de nieuwe hoofdingang van AFNORTH aan de Venweg komt te liggen, waardoor een grote toevoer van verkeer op deze plek moet worden afgehandeld. Een rotonde zorgt voor een snellere doorstroming van het verkeer dan een kruising met verkeerslichten.

Afsluiting
Tegelijk met de aanleg van een rotonde vindt er een reconstructie plaats van het gedeelte Rimburgerweg tussen de nieuwe rotonde en de Prins Hendriklaan.
Vanaf maandag 6 januari is de kruising Rimburgerweg/Venweg/Ganzepool afgesloten voor al het verkeer. De Rimburgerweg wordt dan geheel afgesloten vanaf de Prins Hendriklaan tot aan de Rembrandtstraat. De afsluiting van de Ganzepool begint bij de Heidestraat.

Het verkeer wordt omgeleid, via de Rembrandtstraat of via de Waubacherweg/Boschstraat.

Bodempleinroute
De werkzaamheden aan de Rimburgerweg zijn onderdeel van de reconstructie van de Bodempleinroute. De Bodempleinroute omvat de Karel Doormanstraat, Bodemplein, Akerstraat, Prins Hendriklaan/Rimburgerweg en een gedeelte van de Heerenweg (Heerlen). De herinrichting van deze route is een groot project dat tot de lente van 2003 duurt. In totaal bestaat het uit vier fasen. In december 2001 is begonnen met fase 1: het vervangen van de kruising Emmaweg/Karel Doormanstraat/N276 door een tweestrooks rotonde. De herinrichting van het Bodemplein, afgesloten in juli 2002, was fase 2. Fase 3 betrof de herinrichting van de Akerstraat/Heerenweg in augustus-december 2002. Fase 4, tenslotte, richt zich op de reconstructie van de Rimburgerweg en de rotonde Venweg.

Het duurt nog minstens tot mei 2003 voordat alle werkzaamheden zijn afgerond. Maar dán heeft Brunssum ook een route waar dagelijks op een veilige manier vele tienduizenden verkeersdeelnemers gebruik kunnen maken, met een minimum aan oponthoud en overlast.
---

Bouw Brede Maatschappelijke Voorziening binnenkort van start

De bouw van een Brede Maatschappelijke Voorziening in Brunssum-Oost gaat definitief van start. Dat heeft het college van B&W onlangs besloten. Op 28 oktober werd door een aantal aannemers offertes uitgebracht voor de realisatie van de bouw. Op basis daarvan heeft het college besloten om een bedrag van maximaal 5 miljoen euro goed te keuren voor de bouw. Begin 2003 wordt gestart met de bouw. Naar verwachting zal het gebouw vóór Kerst 2003 klaar zijn.

De Brede Maatschappelijke Voorziening (BMV) is een plek waar voorzieningen voor onderwijs, kinderopvang, maatschappelijk werk en sport worden ondergebracht. In Brunssum-Oost komt de BMV aan De Insel, tussen het Atrium en de sportvelden van SV Brunssum. Het gebouw heeft straks een vloeroppervlakte van 3.800 vierkante meter.

Nieuwe basisschool
Het nieuwe gebouw zal straks onderdak bieden aan een nieuwe basisschool. Die nieuwe basisschool zal gevormd worden uit de huidige basisschool Dol-Fijn en een deel van de basisschool St. Jozef (namelijk de voormalige Tarcisiusschool). Verder vinden ook andere instanties onderdak bij de BMV, zoals kinderopvang (voor vier groepen) en een peuterspeelzaal (voor twee groepen). Er komt ook een gymzaal, een handvaardigheidsruimte, een wijksteunpunt en een ouderensteunpunt. Voor jongeren komt er een aparte ruimte (op speciaal verzoek van de buurt en de gebruikers). Tenslotte beschikt de BMV ook over een kantine.

Al die instanties krijgen in de BMV hun eigen ruimten maar -en dat is het grote voordeel van de gezamenlijke locatie- ze maken ook gebruik van algemene voorzieningen. Een paar voorbeelden. Zo zouden de peuterspeelzaal en de kinderopvang gebruik kunnen maken van het speellokaal van de basisschool. Buiten schooltijden zou dat speellokaal gebruikt kunnen worden door anderen. Sportclubs, bijvoorbeeld, of een (ouderen) gymclub, of als plek waar zwangerschapsgymnastiek wordt georganiseerd. De Brede School wordt dus méér dan een plek voor allerlei instanties. Het wordt een plek waar iedereen in Brunssum-Oost straks terecht kan. Een plek met een duidelijke zorg- en buurtfunctie. Een plek dus voor jong en oud, voor sport en welzijn, voor hulp en educatie, voor een avondje uit of een dagje ontspannen.

Klaar in 2003
De bouw van de Brede Maatschappelijke Voorziening gebeurt door Heijmans IBC Bouw uit Sittard. Begin 2003 zullen gemeente en aannemer een planning opstellen voor de uitvoering van de bouw. Uitgangspunt daarbij is dat de BMV vóór Kerst 2003 klaar is.
---

Parkeerverbod Kerkstraat ingetrokken

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om een parkeerverbod bij de achterontsluiting van de percelen Kerkstraat 6 t/m 12 in te trekken. Dat is gebeurd na overleg met bewoners en omwonenden.

Het parkeerverbod werd in mei 2002 ingesteld nadat gebleken was dat in het ontsluitingspad regelmatig werd geparkeerd. Hierdoor werd de vrije doorgang belemmerd. Naar aanleiding van dat besluit zijn bezwaren ingediend en heeft de gemeente gesprekken gevoerd met direct betrokkenen. Hieruit bleek dat er geen draagvlak voor het parkeerverbod bestaat, waarop het college besloot om het besluit in te trekken.

---

Start van aanleg terrassen op Lindeplein

Op maandag 6 januari beginnen de werkzaamheden voor de aanleg van terrassen op het Lindeplein. Gedurende de werkzaamheden is er slechts beperkt verkeer mogelijk op het Lindeplein. Verder is alleen een klein gedeelte van het Lindeplein beschikbaar voor parkeren. Er wordt naar gestreefd om de werkzaamheden, waarvan de voortgang sterk afhankelijk is van de weersomstandigheden, vóór carnaval in het eerste weekeinde van maart af te ronden.

Voor de panden gelegen aan de westzijde van het Lindeplein worden in januari en februari 2003 terrassen aanleggen. De plannen omvatten het volgende:


* De rijbaan wordt verschoven in de richting van het parkeerterrein Lindeplein. De bushalte voor de Brikke-Oave wordt aangepast en de aansluitende parkeerstrook/laad-/loshaven wordt opgeheven. Hierdoor ontstaat aan de gehele westzijde ruimte voor een brede voetgangerstrook waarop terrassen aangelegd kunnen worden.


* De kruising Lindeplein/Vijverlaan/Rumpenerstraat wordt heringericht, waarbij zebra-oversteekplaatsen met middengeleiders worden aangebracht.


* Om het verlies aan parkeerruimte op het Lindeplein te beperken, worden de parkeerplaatsen opnieuw ingedeeld. Tevens komt tegenover de Brikke-Oave een uitgang van het parkeerterrein. De toegang aan de Vijverlaan blijft als in- en uitgang gehandhaafd.

Beperkt gebruik
In overleg met de ondernemers van Brunssum heeft de gemeente besloten om de werkzaamheden zo in te richten dat verkeer op het Lindeplein mogelijk blijft. Daarvoor is het werk in fasen ingedeeld. Gedurende de fasen is altijd verkeer in één richting mogelijk op het Lindeplein, namelijk in de richting Rumpenerstraat. Afhankelijk van de werkzaamheden is de Rumpenerstraat slechts beperkt bereikbaar via de Vijverlaan. Ook de ingang van het Lindeplein aan de Vijverlaan zal gedurende een periode afgesloten worden - daarvoor zal een alternatieve toegang aan de rijbaan Lindeplein worden aangelegd. Parkeren op het Lindeplein zal in januari en februari slechts zeer beperkt mogelijk zijn: meer dan de helft van de beschikbare parkeerruimte is dan afgezet als werkterrein.

Gedurende de laatste fase van de werkzaamheden, wanneer de wegen geasfalteerd zullen worden, zal het hele Lindeplein voor al het verkeer worden afgesloten. Deze fase duurt naar verwachting slechts enkele dagen.

Het verkeer zal, waar en wanneer nodig, omgeleid worden.
---

Bushaltes in Servatiusstraat

In de Servatiusstraat komen bushalteplaatsen. De halteplaatsen zullen worden ingericht ter hoogte van het milieucluster. Het gaat overigens vooralsnog om tijdelijke haltes. Ze worden op zondag 5 januari 2003 in gebruik genomen voor de duur van maximaal drie maanden.

Het inrichten van de nieuwe bushalteplaatsen heeft alles te maken met de nieuwe dienstregeling van Hermes die op 5 januari 2003 ingaat. In deze nieuwe regeling vervallen de lijnen op de Karel Doormanstraat en de Trichterweg. Deze worden vervangen door een nieuwe buslijn die via de Servatiusstraat gaat verlopen. Om Brunssum-west zo goed mogelijk met het openbaar vervoer te bedienen, is het wenselijk gebleken dat er halteplaatsen in de Servatiusstraat worden ingericht.

De halteplaatsen in de Servatiusstraat zijn vooralsnog tijdelijk. In januari 2003 gaat de gemeente praten met bewoners en wijkteam over een definitieve locatie voor de halteplaatsen. Op basis van dat overleg neemt het college van B&W een besluit. Tegen dat besluit kan dan nog bezwaar worden gemaakt.

---

Raadsvergadering op 8 januari 2003

De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op woensdag 8 januari om 18.00 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.
De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Bestuurskrachtmonitor
De Provincie Limburg onderzoekt de bestuurskracht van alle Limburgse gemeenten, waaronder Brunssum. Onder 'bestuurskracht' wordt verstaan de mate waarin een gemeente erin slaagt om met inzet van beschikbare middelen (bestuur, personeel, financiën, etc.) taken en ambities te verwezenlijken. Deze taken en ambities worden de 'opgaven' van een gemeente genoemd. Voordat de Provincie de bestuurskracht kan meten, moeten eerst deze gemeentelijke opgaven worden bepaald: welke taken liggen er op sociaal, fysiek, economisch en cultureel vlak? Wat zijn de ambities van de gemeente? De antwoorden hierop zijn vastgelegd in een zogenaamd Opgavenprofiel van de gemeente Brunssum. De gemeenteraad wordt gevraagd om het concept Opgavenprofiel vast te stellen.
---

Stunt niet met vuurwerk!

Over een paar dagen gaan we het nieuwe jaar in. Dat gebeurt met het afsteken van vuurwerk, vaak veel vuurwerk. Voor het gebruik van vuurwerk gelden echter een paar belangrijke regels. Hieronder zetten we die nog eens op een rij. Lees ze goed door. Voor uw veiligheid en die van anderen!

Vuurwerk mag u uitsluitend afsteken in de nacht van oud op nieuw, tussen 10.00 uur op 31 december en 02.00 uur op 1 januari. Bovendien mag vuurwerk alleen worden verkocht op 28, 29 en 30 december 2002, en alléén aan mensen van 16 jaar en ouder.

'Weigeraars'
Als u vuurwerk gaat afsteken, zorg er dan voor dat u overlast en risico's voor uzelf en anderen zo klein mogelijk houdt. Steek het vuurwerk bijvoorbeeld aan met een vuurwerklont of met een sigaret, en nooit met een lucifer of aansteker. Ruim vuurwerk dat niet heeft geknald ook zo snel mogelijk op. Wat blijkt namelijk: éénderde deel van ongelukken met vuurwerk gebeurt ieder jaar weer op Nieuwjaarsdag. Dan namelijk gaan jongeren en kinderen de straat op om de zogenaamde 'weigeraars' opnieuw af te steken.

De gemeente Brunssum helpt bij het voorkomen van ongelukken. Daarom krijgen de plaatsen in Brunssum waar het meeste vuurwerk wordt afgestoken op 1 januari vanaf 8.00 uur een extra schoonmaakbeurt. Zo behandelt de gemeente uw aanvraag bouwvergunning Clemens Brocken (Maasbree) nieuwe burgemeester

De heer mr. drs. C. (Clemens) M.A. Brocken (54) is benoemd als nieuwe burgemeester van Brunssum. De heer Brocken is sinds 1992 burgemeester van Maasbree in Noord-Limburg. Hij is gehuwd en lid van het CDA. De heer Brocken zal per 1 februari 2003 aantreden als burgemeester van Brunssum. Hij volgt burgemeester A. Jacobs op die sinds 1 juli 2002 burgemeester is van Helmond.
Loopbaan