HAVENZIEKENHUIS


Havenziekenhuis gaat afdeling verloskunde sluiten

Het Havenziekenhuis in Rotterdam zal per 1 maart 2003 de afdeling verloskunde sluiten vanwege het ontbreken van een wettelijk vereiste kinderarts. Tot nu toe wordt gewerkt met een kinderarts die op consultbasis beschikbaar is op basis van een overeenkomst met het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Ikazia kan deze dienst per 1 januari 2003 echter niet meer leveren. Het Erasmus Medisch Centrum is bereid het Havenziekenhuis tijdelijk te hulp te schieten zodat de afdeling niet al over twee weken dicht moet. Het Havenziekenhuis heeft geen erkenning en daarom geen budget voor het aannemen van een eigen kinderarts. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen in het Havenziekenhuis als gevolg van de sluiting van de afdeling verloskunde. De afdeling gynaecologie met zes gynaecologen blijft gewoon voortbestaan.

Algemeen directeur a.i. van het Havenziekenhuis Ernst Krot: 'Het moeten sluiten van onze afdeling verloskunde gaat me zeer aan mijn hart. De afdeling verloskunde is een fantastisch team dat erg veel voor elkaar over heeft. De afdeling heeft in Rotterdam dan ook een goede reputatie. Men bevalt graag in ons ziekenhuis. Het is dan ook zuur dat we de afdeling moeten sluiten. Maar het blijkt onvermijdelijk. De verloskundigen, de gyneacologen, de ondernemingsraad, de vakbonden en de inspectie zijn op de hoogte gebracht en het leidt geen twijfel dat de 25 medewerkers het vreselijk vinden. In het sociaal plan is opgenomen dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. We zullen alle betrokken partijen de komende maanden in gaan lichten zodat niemand voor verrassingen komt te staan.' Het Havenziekenhuis verzorgt 800 bevallingen per jaar en telt 25 medewerkers (18 FTE).

Over het Havenziekenhuis
Het Havenziekenhuis is één van de grootste havenziekenhuizen ter wereld; het werd in 1927 opgericht als ziekenhuis voor scheeps- en tropische ziekten. Inmiddels is het uitgegroeid tot een middelgroot algemeen ziekenhuis met 260 bedden met de noodzakelijke specialistische zorg. Een algemeen ziekenhuis, verknocht aan zijn historische wortels en trots op zijn geschiedenis. Die geschiedenis is terug te vinden in alles wat er in ons ziekenhuis gebeurt. Nog steeds komen zieke zeelieden naar het Havenziekenhuis en vormt de tropengeneeskunde een bijzonder specialisme. Mede door deze bijzondere belangstelling heeft het ziekenhuis zich ontwikkeld tot een uiterst flexibele, breed georiënteerde organisatie, die dankzij zijn omvang de voor kleinschaligheid zo kenmerkende sfeer van gastvrijheid, openheid en gezelligheid behouden heeft.

Noot voor de redactie,