Nederlandse Spoorwegen

Persbericht
Utrecht, 23 december 2002

Eerste stap in bestelling hogesnelheidstreinen gezet

In 2007 gaan de eerste hogesnelheidstreinen rijden over de HSL-Zuid. NS en KLM, die gezamenlijk het consortium High Speed Alliance (HSA) hebben opgericht, zijn druk bezig met de voorbereidingen om in 2007 een goede dienstverlening te kunnen leveren. Daar hoort een tijdige bestelling van de nieuwe hogesnelheidstreinen bij. Deze week hebben HSA en haar Belgische partner NMBS de eerste stap gezet voor de toekomstige bestelling van ten minste 16 hogesnelheidstreinen. Deze treinen gaan maximaal 220 km/uur rijden tussen Amsterdam en Brussel en leveren in totaal zo n 8.000 zitplaatsen op. Deze bestelling staat los van de hogesnelheidstreinen die straks naar Parijs zullen gaan rijden; die treinen zullen een maximumsnelheid van 300 km/u hebben.

De bouw van de hogesnelheidstreinen wordt Europees aanbesteed. De fabrikanten van hogesnelheidstreinen hebben deze week het bestek ontvangen. Zij zullen vervolgens offertes gaan uitbrengen. Naar verwachting zal in de loop van 2003 bekend zijn welke fabrikant de treinen gaat leveren en kan de daadwerkelijke bestelling plaatsvinden.

De eerste treinen zullen zomer 2006 gereed zijn om benut te kunnen worden voor proefritten en opleidingen. Reizigers kunnen volgens planning vanaf najaar 2006 plaatsnemen in de nieuwe hogesnelheidstreinen, die dan al rijden op dat deel van het tracé dat gereed is, tussen Rotterdam en Belgische grens. In april 2007 start de dienstregeling op de volledige HSL-Zuid vanaf Amsterdam.




Nederlandse Spoorwegen