AutoRai

23-12-2002

Daewoo op de AutoRAI 2003: nieuw en nieuws,

In oktober 2002 werd in Seoel, Korea, een nieuwe automobielonderneming opgericht, GM Daewoo, en trad het Koreaanse automerk Daewoo toe tot de General Motors familie. Sindsdien volgen de ontwikkelingen bij Daewoo elkaar in sneltreinvaart op. Enkele maanden geleden werd de volledig nieuwe Kalos geïntroduceerd, waarvoor op de AutoRAI nu al de uitbreiding met twee nieuwe motorvarianten wordt getoond. Daarnaast is er een regelrechte primeur op de Daewoo stand, de volledig nieuwe Evanda, het nieuwste topmodel van Daewoo. Een derde noviteit is de 1.0 liter vier-cilinder motor in de populaire Matiz. Tevens is het sportiviteit troef op de Daewoo stand: op basis van de vlotgelijnde Kalos toont Daewoo het Irmscher studiemodel. Daewoo, nieuw en nieuws op de AutoRAI 2003!!

Matiz
De Matiz mag zich al vele jaren verheugen in een grote belangstelling van met name jonge gezinnen, ondermeer omdat deze Daewoo standaard wordt geleverd met vijf deuren. Ook is de Matiz voor velen een ideale tweede auto in het gezin. De Matiz is dan ook Daewoos meest verkochte model in Europa sinds de introductie in 1998, met ruim een half miljoen verkopen. Hoewel de 0.8 driecilinder motor prima prestaties levert, vormt de nieuwe 1.0 liter viercilinder motor een welkome aanvulling op het leveringsprogramma van de Matiz.

De nieuwe krachtbron levert 47 kW/62 pk, waardoor de Matiz vierpitter een topsnelheid van 152 km per uur bereikt en in slechts 14,9 seconden accelereert van 0 tot 100 kilometer per uur. Het brandstofverbruik is Matiz-eigen laag, met slechts 6,4 liter benzine per 100 kilometer. De Matiz is direct na de AutoRAI in Nederland leverbaar.

Kalos
De onlangs geïntroduceerde Kalos, vlotgelijnd zoals iedere Daewoo, wordt met ingang van de AutoRAI 2003 leverbaar met een nieuwe 1.2 en een nieuwe 1.4 krachtbron. Twee moderne motoren die uitstekende prestaties combineren met een laag brandstofverbruik.

In september verscheen de Kalos op de West Europese markt, bijna tegelijkertijd met de oprichting van de GM Daewoo Auto & Technology Company, die inmiddels volledig operationeel is. Zijn compacte afmetingen en de vijf deuren zorgen niet alleen voor opvallende carrosserielijnen (de Kalos werd ontworpen in de studio van het beroemde Italdesign in Turijn), maar omvatten tevens een ruimtelijk interieur. Bovendien spreidt de Kalos op de weg een opvallende behendigheid tentoon, hij beschikt over een uitgebreid veiligheidspakket en biedt zonder enige twijfel veel value for money.

Tacuma
Met de Tacuma is Daewoo sterk vertegenwoordigd in de klasse van de praktische MPVs, een marktsegment dat continu groeit. Ook de Tacuma profiteert van die toenemende belangstelling en Daewoo heeft met de fraai gelijnde Tacuma een sterke aanbieding. Daewoos Compact MPV is dankzij zijn comfort en gebruiksgemak een veelzijdige Family Van, met ruimte voor vijf inzittenden en een laadvermogen van 1.847 liter. Motorisch is er keuze uit twee moderne benzinemotoren van 1.6 en 2.0 liter, met een vermogen van respectievelijk 104 en 121 pk.

De Tacuma wordt gekenmerkt door veel opbergruimte, vakken en allerlei comfort-voorzieningen die standaard worden geleverd. Hij is een ideaal vervoermiddel voor het jeugdige gezin en compact vans zijn in de mode. Feitelijk is er geen enkele andere klasse in West-Europa die de laatste jaren zo sterk is gegroeid als deze. Marktonderzoek leert dat in Europa in 2005 zon 1,3 miljoen Compact Vans zullen worden verkocht. Waarom juist deze autos zo populair zijn geworden, wordt overduidelijk door de Daewoo Tacuma aangetoond. Hij biedt uitstekende, veelzijdige mogelijkheden voor het hele gezin, is uitgerust met tal van voorzieningen, is modern en onderscheidend vormgegeven en biedt een fantastische prijs/kwaliteit verhouding.

Evanda
De volledig nieuwe Evanda maakt zijn debuut in de Benelux tijdens de Amsterdamse AutoRAI 2003. De Evanda is het topmodel van Daewoo en beschikt over een uitgebreide reeks comfort- en veiligheidsitems. Als krachtbron voor deze voorwielaandrijver fungeert een moderne viercilinder benzinemotor van 1.998 cm3 die een motorvermogen van 96 kW/ 131 pk bij 5.400 toeren per minuut levert. Het maximum koppel van 181 Nm komt vrij bij 4.200 toeren per minuut.

De carterpan en de cilinderkop van de motor zijn vervaardigd uit aluminium en de 16 kleppen worden bediend door twee bovenliggende nokkenassen.

De 200 km/u snelle Evanda is bovengemiddeld voorzien van comfortitems als een in hoogte verstelbare bestuurdersstoel, elektrische raambediening vóór en achter, op afstand bedienbare centrale deurvergrendeling, zonwerend glas en airconditioning in het basismodel, de Evanda SX

Het topmodel, de Evanda CDX, wordt bovendien standaard geleverd met 16-inch licht-metalen wielen, een RDS radio met geïntegreerde cd-wisselaar (voor vijf cds) en zes luidsprekers, alsmede automatische klimaatregeling met luchtrecirculatie en luchtfilter, een achtvoudig elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, lederen stoelbekleding, verwarmbare stoelen vóór, houtafwerking, een automatisch dimmende binnenspiegel en radiobediening in het stuurwiel.

Kalos Irmscher
Dat GM Daewoo nieuwe wegen inslaat, gebaseerd op stijlvolle en moderne vormgeving, blijkt wel uit het speciale Kalos Irmscher studiemodel. Deze Irmscher-uitvoering, ontwikkeld door de huistuner van Opel, biedt een aantal opmerkelijke zaken, zoals een gewijzigde radiatorgrill, mistlampen vóór en een elektrische soft top. Binnenin zijn zwart/rode stoelen te vinden, evenals lederen deurbekleding en een aluminium look in de interieurafwerking. Daarnaast is ook de techniek onder handen genomen, want in het onderstel zijn de vering en schokdempers sportiever afgesteld, waardoor de carrosserie met 50 mm is verlaagd. De Irmscher Kalos staat op 7,5 x 17 Ronal lichtmetalen velgen met Pirelli banden 205/45/17.

Afsluitend Pieter Stokman, public relations Daewoo: De RAI betekent voor ons de grote nieuwe start in Nederland en het publiek kan kennis maken met het nieuwe elan van GM Daewoo. De nieuwe Matiz 1.0, de nieuwe Evanda, twee nieuwe motoren in de Kalos, de speciale uitvoering van de Kalos en de introductie van de Daewoo Kalos Rally Challenge. Ons merk is springlevend en bruist van de activiteiten. Nieuw en nieuws, dat is ons motto voor deze AutoRAI.