AutoRai

23-12-2002

De nieuwe Audi S4 - superieure rijdynamiek

Met de nieuwe S4 presenteert Audi het sportieve topmodel van het A4-programma. De beresterke V8-motor met een vermogen van 344 pk staat garant voor een enorme dynamiek. De permanente vierwielaandrijving quattro en het consequent sportief afgestemde high performance-onderstel zorgen ervoor dat deze kracht optimaal wordt omgezet in maximale prestaties en ongekend rijplezier. Ook de uitrusting is afgestemd op de exclusiviteit van dit high performance-model en laat standaard al nauwelijks iets te wensen over: 18-inch lichtmetalen velgen en Recaro-sportstoelen vóór en achter zijn slechts twee voorbeelden van de zelfs voor het premium-segment buitengewoon royale uitrusting. Net als zijn voorganger is de nieuwe S4 verkrijgbaar als limousine en Avant. De prijzen zijn 72.900,-- voor de limousine en 74.990,-- voor de Avant. Op de S4 is ook een Exclusive-uitvoering leverbaar. Deze uitvoering bestaat uit: metallic-/pareleffectlak, radio concert II met cd-speler, middenarmsteun vóór, akoestisch parkeersysteem achter en navigatiesysteem. De prijs van deze uitvoering bedraagt 3.750,--. Genoemde prijzen zijn inclusief BPM/BTW. Vanaf maart 2003 is deze Audi leverbaar.

De verder ontwikkelde V8-motor met achterliggende distributieketting en een cilinderinhoud van 4,2 liter levert een vermogen van 253 kW (344 pk) en een koppel van 410 Nm. Gegevens voor een gelijkmatige, krachtige vermogensontplooiing die het gevolg is van de grote cilinderinhoud.

Het specifiek gewicht (de verhouding tussen motorvermogen en autogewicht) van de nieuwe generatie is ten opzichte van de voorganger nogmaals verbeterd. Deze voor de sportiviteit zo belangrijke coëfficiënt werd verbeterd van 5,8 naar 4,8 kg/pk. De trekkracht van de achtcilinder laat de nieuwe Audi S4 met zijn nieuwe handgeschakelde 6-versnellingsbak in slechts 5,6 seconden van 0-100 km/h sprinten. De sprint van 0 naar 200 km/h kost maar 20,6 seconden; de topsnelheid is begrensd op 250 km/h.

De nieuwe Audi S4 is het enige model in deze exclusieve high performance-klasse die beschikt over de permanente vierwielaandrijving quattro. Zo kan hij zijn motorvermogen steeds optimaal omzetten in aandrijving en kan het rijdynamische potentieel van zijn aluminium onderstel in de praktijk een nieuwe dimensie van superioriteit ten toon spreiden. De directe besturing maakt het mogelijk om de S4 tot op de millimeter nauwkeurig door allerlei soorten bochten te dirigeren. Met andere woorden: puur rijplezier op de snelweg, maar ook op veeleisende binnenwegen of bergpassen. Daarnaast biedt de Audi S4 nog andere kwaliteiten, die inmiddels vanzelfsprekend zijn geworden voor de S-modellen van Audi. Net als zijn gelijknamige voorganger en de grotere broers S6 en S8 is de nieuwe S4 niet alleen wat betreft prestaties het sportieve topmodel van zijn klasse. Ook zijn standaarduitrusting en het gebruik van bijzonder hoogwaardige materialen bevestigen deze status.