RABOBANK NEDERLAND

De Rabobank breidt samen met seniorweb aantal internetcursussen 50-plussers uit

In 2003 naar verwachting 60.000 senioren opgeleid De Rabobank breidt samen met seniorweb aantal internetcursussen

De Rabobank, de 'Dichtbijbank', gaat samen met SeniorWeb het cursusaanbod en de voorlichting over het gebruik van Internet en bancaire diensten aan 50-plussers uitbreiden. Daartoe hebben de Rabobank en SeniorWeb gisteren een branche-exclusieve samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Naast de reeds bestaande trainingen over modern geldverkeer, internetbankieren en computergebruik, zal de Rabobank in samenwerking met SeniorWeb internetcursussen voor 50-plussers gaan ontwikkelen over thema's als beleggen, lijfrente, pensioen en hypotheken. Bovendien zullen er in dorpskernen in Midden- en West-Brabant veertig Leercentra komen, die veelal worden gehuisvest in Rabobanken en die zijn geëquipeerd voor het geven van praktijktrainingen. Bij gebleken succes zal dit project een landelijk vervolg krijgen.

Klaas van der Laan, manager Distributiekanalen Rabobank Nederland: 'Ons uitgangspunt is dat al onze klanten in beginsel zelfstandig gebruik moeten kunnen maken van het betalingsverkeer. Door het aanbieden van cursussen met als onderwerp Modern betalingsverkeer en Internetbankieren helpen wij senioren vertrouwd te raken met deze nieuwe vormen van dienstverlening. SeniorWeb is voor ons een belangrijke partner, omdat zij deze doelgroep beter kent.'

Rabobank en SeniorWeb werken al sinds 1997 samen. Via tweehonderd Rabobanken zijn er door SeniorWeb inmiddels 40.000 cursisten opgeleid. Daarnaast worden er in eigen beheer door vrijwilligers en medewerkers van lokale Rabobanken dagelijks voorlichtingsbijeenkomsten verzorgd. De overeenkomst voorziet in een uitbreiding van het aantal cursussen computergebruik en internetbankieren. In 2003 zal hieraan naar verwachting door circa 60.000 senioren worden deelgenomen.

Bert Kokshoorn, directeur SeniorWeb: 'Het fijnmazige kantorennetwerk van de Rabobank stelt ons in staat om dichtbij de senioren in o.a. kleine kernen en buurten te komen. Door intensief samen te werken met de lokale Rabobanken kunnen we ons cursusaanbod beter afstemmen op de lokale behoefte.'

De Rabobank stelt zich op het standpunt dat ook ouderen en mensen met een functiebeperking in beginsel zelfstandig gebruik moeten kunnen maken van het betalingsverkeer. Om de financiële zelfstandigheid van deze klanten te waarborgen, worden door de Rabobank speciale services aangeboden. Naast 400 periodieke zittingen op speciale plaatsen (bejaardentehuizen, gemeentehuizen, dorpshuizen) startte de Rabobank in 2000 met de Rabobank Geldexpres - levering van geld aan huis voor immobiele klanten - en in 2001 met de Rabobank Zorgservice - invoering van chipknip betaalsystemen in zorgcentra. De Rabobank is bovendien voortdurend op zoek naar initiatieven en ideeën die de participatie van ouderen en mensen met een functiebeperking aan het betalingsverkeer bevorderen. Daarom werkt Rabobank nauw samen met organisaties als de ANBO, de Landelijke Organisatie Cliëntenraden en SeniorWeb.


---

----

Noot aan de redactie:
Digitale foto's op aanvraag beschikbaar

Over SeniorWeb
SeniorWeb wil iedereen die niet met de computer is grootgebracht de mogelijkheden van de computer en internet zelf laten ervaren. Uitgangspunt is dat dit voor én door ouderen gebeurt. SeniorWeb organiseert (in samenwerking met partners) door het hele land cursussen en workshops over computer- en internetgebruik. Vele honderden vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter de cursussen. Zij zorgen voor de organisatie en het lesgeven zelf. De formule is heel succesvol. Eind 2002 zijn er zo'n 1.500 vrijwilligers actief. Jaarlijks leren zij meer dan 50.000 vijftigplussers omgaan met de computer en internet. Dit gebeurt op meer dan 420 locaties verspreid over het hele land. Vaak doet een ruimte in een plaatselijk Rabobankkantoor dienst als leslokaal. Rabobank is hoofdsponsor van SeniorWeb. Maar SeniorWeb werkt lokaal ook samen met andere organisaties zoals ouderenbonden, bibliotheken, stichtingen welzijn ouderen en woonzorgcentrum.