European Commission

IP/02/1962

Brussel, 23 december 2002

De Commissie verwijst de concentratie tussen Electrabel en IEH naar de Belgische concurrentieautoriteiten

De Europese Commissie is ingegaan op het verzoek van het Belgische Ministerie van Economische Zaken tot verwijzing van de gehele concentratiezaak naar aanleiding van de overeenkomst tussen de Intercommunale d'Electricité du Hainaut (IEH) en Electrabel betreffende de levering van elektriciteit aan in aanmerking komende afnemers(1)
.

Ter uitvoering van de wet tot liberalisatie van de Belgische elektriciteitsmarkt moeten de gemengde intercommunales, d.w.z. die zijn verbonden met de historische exploitant Electrabel, stoppen met de levering van elektriciteit aan in aanmerking komende afnemers die niet voor een bepaalde leverancier hebben gekozen, de zogenoemde "standaardlevering". Op grond van een overeenkomst tussen de gemengde intercommunales en Electrabel zullen deze intercommunales deze werkzaamheid afstoten ten gunste van Electrabel en als tegenprestatie een financieel belang in Electrabel verwerven.

Deze wettelijke verplichting heeft geleid tot een twaalftal concentraties, waarvan de helft valt onder de bevoegdheid van de Belgische concurrentieautoriteiten, die in drie van deze zaken hebben geconcludeerd dat er sprake is van versterking van de machtspositie van Electrabel op de markt voor de levering van elektriciteit aan in aanmerking komende afnemers. Bijgevolg zijn deze drie concentraties verboden.

De concentratie tussen Electrabel en IEH viel onder de bevoegdheid van de Commissie vanwege de omvang van IEH. Met het oog op de samenhang van de besluiten voor gelijksoortige concentraties hebben de Belgische concurrentieautoriteiten verzocht om verwijzing van de zaak IEH, zoals toegestaan bij de concentratieverordening. Nadat de Commissie had vastgesteld dat de concentratie in kwestie de machtspositie van Electrabel dreigt te versterken op de markt voor de levering van elektriciteit aan in aanmerking komende afnemers, die een strikt nationaal karakter heeft, heeft zij besloten in te gaan op het verzoek van de Belgische autoriteiten, die derhalve de zaak zullen onderzoeken.

Electrabel is een dochteronderneming van Tractebel, die tot de groep Suez behoort. Electrabel is hoofdzakelijk werkzaam op de markten voor elektriciteit, gas en bijbehorende diensten. In 2001 werd meer dan 80% van haar omzet exclusief handel in België gerealiseerd.

(1)
Volgens de Europese wetgeving betreffende de geleidelijke liberalisatie van de elektriciteitsmarkt zijn in aanmerking komende afnemers, afnemers die afhankelijk van hun elektriciteitsverbruik hun leverancier vrij kunnen kiezen.