Verbond van Verzekeraars

Populariteit rechtsbijstandverzekeringen groeit

Nederland sluit steeds meer rechtsbijstandverzekeringen af: vorig jaar is het aantal rechtsbijstandverzekerden met 7,6 procent gestegen ten opzichte van 2000. Het totale premie-inkomen van rechtsbijstandverzekeraars steeg met 11 procent. Dat blijkt uit een enquête onder rechtsbijstandverzekeraars door het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Het CVS schrijft de stijging in de rechtsbijstandmarkt mede toe aan de toename in wet- en regelgeving en de complexiteit ervan.

Hoewel de rechtsbijstandverzekeringsmarkt in vergelijking met andere sectoren in de schadeverzekeringsmarkt relatief klein is (de rechtsbijstandmarkt beslaat daarin nog geen 3 procent van het totaal), is deze sector de afgelopen jaren sterk gegroeid. Over de afgelopen jaren is een trend te zien dat de gemiddelde schade per claim steeds hoger wordt, terwijl het aantal claims relatief juist afneemt.

De rechtsbijstandmarkt bestaat grotendeels uit motorrechtsbijstand (43 procent), gezinsrechtsbijstand (38 procent) en bedrijfsrechtsbijstand (13 procent). Hoewel de motorrechtsbijstand het grootste deel van de markt uitmaakt, groeit deze tak het minst snel (5,4 procent). De gezinsrechtsbijstand blijkt steeds meer aan populariteit te winnen. In 2001 waren er ongeveer 860.000 huishoudens met een rechtsbijstandverzekering, een stijging van 11,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Hoge schadelast in bedrijfsrechtsbijstand
Ook het aantal bedrijven met een rechtsbijstandverzekering groeit. In 2001 waren er in totaal on-geveer 145.000 bedrijven met een rechtsbijstandverzekering, een stijging van 5,7 procent. Binnen de bedrijfsrechtsbijstand is de schadelast flink toegenomen. Oorzaak hiervoor is dat bedrijven steeds hogere claims indienen. De schadelast in deze sector steeg daardoor sneller dan de verdiende premie.

Forse stijging uitbestedingen
Opvallend is tot slot dat het aantal uitbestede opdrachten aan externe advocaten fors is toegenomen. Hoewel het aantal uitbestedingen in Nederland in vergelijking met het buitenland nog heel laag ligt (in andere landen wordt 80 tot 90 procent uitbesteed, terwijl dit in Nederland ongeveer 10 procent is), is het aantal in 2001 met 25 procent gestegen en komt daarmee uit op ongeveer 20.000. Een jaar eerder bedroeg de stijging nog maar 5 procent. De toename van het aantal uitbestedingen doet zich vooral voor in de gezinsrechtsbijstand. Dat het aantal uitbestedingen in Nederland in vergelijking met het buitenland nog steeds laag ligt, verklaart het CVS uit het feit dat in Nederland veel meer rechtsbijstand in natura wordt verleend (en daarin is Nederland uniek), met als voordeel dat de premie laag kan blijven.

20 december 2002

---