DIERENBESCHERMING

Dierenbescherming waarschuwt SBS6 programma FearFactor

Den Haag, 23 december 2002 - In een brief aan SBS6 dringt de Dierenbescherming erop aan om het misbruik van dieren in het V8 TV-programma 'Fearfactor' direct te stoppen. Aanleiding hiervoor zijn de vele klachten die de Dierenbescherming wekelijks ontvangt over de uitzendingen van dit programma. Om de kandidaten uit te dagen worden levende dieren misbruikt zoals slangen, krokodillen, muizen en insecten. Deze ochtend ontving de Dierenbescherming bijvoorbeeld al tientallen verontwaardigde reacties over de uitzending van gisteravond waarin levende muizen voor het oog van de camera aan slangen werden gevoerd. De Dierenbescherming verwacht dat SBS6 de kritiek serieus neemt en de programma's aanpast.

De Dierenbescherming staat zeer kritisch ten opzichte van het gebruik van dieren voor amusementsdoeleinden. Zeker als het gaat om de onsmakelijke en dieronwaardige manier waarop SBS6 voor de 'Fearfactor' dieren gebruikt om het amusementsgehalte te verhogen en zodoende meer kijkers te trekken. De voorbeelden zijn legio: levende muizen die aan slangen worden gevoerd, eieren met half ontwikkelde kuikens, bakken met maden en spinnen waaruit de kandidaten hun handen of mond moeten steken. De 'Fearfactor' degradeert dieren hiermee tot een gebruiksvoorwerp en tast in een aantal gevallen zelfs het welzijn van deze dieren aan.

In de brief dringt de Dierenbescherming er dan ook op aan om geen dieren meer te gebruiken in het programma en originelere manieren te verzinnen om de kandidaten uit te dagen.

einde bericht