Gemeente Velsen

Velsen, 23 december 2002

Bureau Halt, politie en justitie werken samen aan vuurwerkpreventie

De `vuurwerktijd' is weer aangebroken. Half december is in Velsen het jaarlijkse vuurwerkproject van Bureau Halt, politie en justitie weer van start gegaan. Met preventieve activiteiten informeren Halt en de politie van basisteam Velsen de plaatselijke jeugd over veilig omgaan met vuurwerk. Ook de regels omtrent het afsteken en het terugdringen van overlast komen aan de orde.

Op de meeste basisscholen in de gemeente wordt in de groepen 7 en 8 voorlichting gegeven.
Tijdens de presentaties wordt door een medewerker van Halt en een politieagent uitleg gegeven over veilig afsteken van vuurwerk, de gevaren van illegaal en oud vuurwerk en wat er gebeurt als je je niet aan de regels houdt, zoals het afsteken voor of na oudejaarsdag. Op alle basisscholen en de scholen voor speciaal en voortgezet onderwijs is aan de leerlingen in de leeftijdsgroep van 11 tot 15 jaar een informatieve vuurwerkbrochure uitgereikt. Ook alle erkende vuurwerkverkooppunten krijgen de brochures, die zij kunnen verspreiden onder de jeugd vanaf 16 jaar die zelf vuurwerk mag kopen. Bureau Halt heeft dit jaar 4.500 brochures verspreid.

Politie, justitie en Halt zijn ook verantwoordelijk voor de repressieve kant van het project. De politie controleert gericht op overtredingen met vuurwerk. Jongeren die vuurwerk in hun bezit hebben of afsteken buiten de toegestane tijden krijgen een proces-verbaal en worden verwezen naar Bureau Halt.

Ook dit jaar zal op 1 januari om 08.00 uur `s ochtends het `Knalschoon Project' in Zee- en Duinwijk plaatsvinden. Hier kunnen de meeste `Haltjongeren' direct aan de slag om de straten schoon te vegen en het afgestoken vuurwerk op te ruimen.