Vereniging van Effectenbezitters


VEB tegen vastgoedfondsen in AMX

Persbericht | 23-12-2002

De Vereniging van Effectenbezitters is tegenstander van de voorgenomen opname van vastgoedfondsen in de AMX index of Midkap index. Het gevolg van die reglementswijziging zal zijn dat de index niet langer een goede afspiegeling zal bieden van de koersontwikkeling van de middelgrote beursfondsen. De VEB heeft Euronext Amsterdam, Euronext Indices BV en Euronext Index Steering Committee per brief verzocht de voorgenomen wijziging terug te draaien.

Op 29 november jl. heeft Euronext Amsterdam een indicatieve lijst gepubliceerd van de AMX index zoals deze op basis van de huidige beursomzetten in maart 2003 zal zijn samengesteld. Een belangrijke wijziging is de opname van vastgoedfondsen in deze index.

Naar het oordeel van de VEB is deze wijziging niet wenselijk. Dit standpunt is in oktober 2002 aan Euronext medegedeeld. De bezwaren tegen de aanpassing zijn de volgende: a) De Midkap index is de graadmeter voor de ontwikkeling van de middelgrote beursfondsen. Vastgoedfondsen zijn beleggingsfondsen en behoren qua karakter niet tot de middelgrote beursfondsen. b) Op basis van de indicatieve lijst zullen de vastgoedfondsen een gewicht van meer dan 30 procent krijgen, de gewijzigde criteria hebben dus een substantieel effect op de indexontwikkeling c) De beweeglijkheid van vastgoedfondsen is relatief laag. De belangrijkste koerswijzigingen olgen op dividenduitkeringen (de ex-dividenddatum).
d) In 1986 is besloten om beleggingsfondsen geen deel uit te laten maken van de EOE-index, de voorloper van de AEX index. In dat jaar werd Robeco uit de EOE-index verwijderd. De VEB is van mening dat er geen redenen bestaan die gedragslijn te verlaten.

Naar het oordeel van de VEB zou het veel beter zijn een separate index te hanteren voor vastgoedfondsen. Kempen heeft hiertoe in Nederland de Kempen Property Index ontwikkeld en Euronext zelf hanteert in Europees verband de ERPA/NAREIT Property Index.

De VEB heeft een vergelijking gemaakt tussen de vijf vastgoedfondsen die volgens de huidige indicaties opgenomen zullen worden in de AMX-index (Corio, Wereldhave, Vastned O/I, Rodamco Asia en Vastned Retail) en de vijf ondernemingen die zonder de zonder wijziging van de indexpolitiek zouden worden opgenomen (Imtech, OPG, Ordina, Nedlloyd en BESI). Vergelijking leert dat de laatstgenoemde ondernemingen een gemiddelde omzet behalen van bijna 1,5 miljard euro met gemiddeld bijna 6000 medewerkers. Bij de vastgoedfondsen ligt die gemiddelde omzet (in dit geval bruto huuropbrengst) op 136 miljoen euro en het gemiddeld aantal medewerkers op 65. Dit bevestigt de visie van de VEB dat de genoemde fondsen niet passen in de Midkap-index.

In het licht van het bovenstaande heeft de VEB besloten in contact te treden met de huidige AMX-fondsen om hun visie op de gewijzigde index-politiek van Euronext te vernemen. Voorts is aan Euronext verzocht de voorgenomen reglementswijziging terug te draaien.

Vereniging van Effectenbezitters,

Drs P.P.F. de Vries, directeur


---