STICHTING WAKKER DIER

Wakker Dier: START RESTAURANTACTIES 'FOIE GRAS'

Restaurants die nog steeds Foie Gras (ganzen- of eendenpaté) op de kaart hebben kunnen vanaf vandaag op acties voor de deur rekenen.

Amsterdam, 23-12 2002; stichting Wakker Dier start vanaf vandaag verschillende acties bij restaurants tegen de verkoop van de dieronvriendelijke Foie Gras (ganzen- of eendenpaté). Eerder dit jaar bracht de G7 (het samenwerkingsverband van de 175 toprestaurants) al het advies uit aan haar leden om de Foie Gras van de kaart te halen. Dit vanwege de dieronvriendelijk-heid en de maatschappelijke verontwaardiging. Het advies volgde na gesprekken tussen Wakker Dier en de restaurantsector. De restaurants die Foie Gras op de kaart houden, kunnen het hele komende jaar actievoerders voor de deur verwachten. Er zal op ludieke wijze aan klanten informatie worden gegeven over de dwangvoedering. De dwangvoedering met trechters en maisbrij zal worden uitgebeeld door 'obers' bij 'gasten'. Jaarlijks worden 27 miljoen ganzen en eenden voor de paté 2 tot 3 weken lang met trechters gevoerd. De dieren krijgen enkele malen per dag tot een kilo maisbrij door de strot geduwd. Het gevolg is dat een 'zieke' lever ontstaat die 5 tot 10 x zo groot is (foie gras). De dwangvoedering veroorzaakt veel pijn, infecties en verwondingen bij de dieren.

Het produceren van Foie Gras (ganzen- of eendenpate) kan gezien worden als een van de ernstigste vormen van dierenmishandeling. Ganzen en eenden worden voor de paté 2 tot 3 weken gemarteld door ze op te sluiten in kleine ijzeren kooien en onder dwang te voeren. Twee tot drie maal per dag wordt een trechter van zo'n 30 cm in de strot geduwd om zo'n kilo maïs naar binnen te werken. Het gevolg is dat de lever van de dieren binnen drie weken tot 10x zo groot is. Het onder dwang voeren van ganzen en eenden voor de Foie Gras (met een trechter in de keel van het dier) brengt het dier enorme schade toe. Naast de directe angst en pijn ontstaan verwondingen, infecties en botbreuken (30 tot 70%). Omdat de grote hoeveelheden voedsel niet normaal te verteren zijn groeit de lever letterlijk kapot. De grote lever drukt ook andere organen weg zoals de longen waardoor kortademigheid ontstaat. Het sterftecijfer kan oplopen tot 15%. De Foie Gras wordt geïmporteerd uit onder andere Frankrijk, Israël en Hongarije; Landen waar deze dierenmarteling volgens de wet nog steeds niet verboden is. In Nederland wordt jaarlijks 22.000 kilo Foie Gras gegeten, voornamelijk in duurdere restaurants en veel rond de kersttijd. In Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen is de productie van Foie Gras expliciet per wet verboden. In Nederland, Engeland en Zwitserland is de productie vanwege algemene wetgeving (tegen dierenmishandeling) onmogelijk. -einde persbericht-