Gemeente Deventer

GLADHEIDBESTRIJDING SEIZOEN 2002-2003

Het seizoen waarin het glad kan worden door sneeuw, ijzel en bevriezing is weer aangebroken. De gemeente werkt ook dit jaar met het gladheidmeldsysteem. Daarnaast is een aantal aanpassingen gedaan in het strooischema. Wat kunt u dit strooiseizoen verwachten?

Het meldsysteem houdt in dat de chef van de storingsdienst twee uur voordat het glad kan worden een waarschuwing krijgt van Meteoconsult. Op basis van die waarschuwing geeft de chef storingsdienst een opdracht om te strooien. De gemeente speelt nu direct in op weersvoorspelling specifiek voor Deventer, en hoopt hiermee op een beter resultaat en minder ongelukken.

Waar strooit de gemeente?

De algemene regel is, bij verwachte gladheid te strooien op de volgende plaatsen: ZOAB wegen, hoofdwegen, busroutes, belangrijke wijkontsluitingswegen, industrieterreinen en hoofdfietsroutes. Daarnaast wordt nog extra gestrooid bij het station en het gemeentehuis. Om de totale route te strooien zijn gedurende 2,5 uur twaalf wagens onderweg. Bij het bepalen van de routes is ook overleg geweest met omliggende gemeenten, om zo de aansluitingen op andere wegen goed te regelen.

Wanneer de gladheid aanhoudt, wordt bekeken welke woonstraten de medewerkers aanvullend moeten en kunnen strooien. Uit de ervaringen met het nieuwe systeem ontwikkelt de gemeente tevens een nieuwe knelpuntenroute, bijvoorbeeld voor klinkerstraten die niet zonder meer binnen de hoofdroute vallen, maar zodanig snel erg glad worden, dat het beter is ze toch tijdig te strooien.

Wat kunt u zelf doen?

Helaas kan de gemeente in korte tijd onmogelijk alles strooien. Ook uit financieel oogpunt is het niet mogelijk alle straten en stoepen te behandelen. De gemeente wil u als bewoner dan ook vragen het trottoir voor uw eigen huis en zonodig bij de buren zelf schoon te houden. Zowel de gemeente als de voorbijgangers zullen u zeer dankbaar zijn. In verband met het milieu is het beter zo weinig mogelijk zout te gebruiken. Als er sneeuw ligt is het advies dit zoveel mogelijk met de sneeuwschuiver weg te halen.

Uiteraard doet de gemeente haar uiterste best de gladheid te bestrijden, maar u hebt ook eigen verantwoordelijkheid voor het gebruik van de weg. Rijdt voorzichtig bij (dreigende) gladheid!

Informatie

Het gladheidbestrijdingsplan van de gemeente Deventer ligt van 8.30 tot 10.30 uur ter inzage bij het meldpunt van de sector Stads-en Dorpsbeheer, Koningin Wilhelminalaan 13, Schalkhaar.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met het meldpunt via telefoonnummer 693999.