Dienstenbond CNV

Gevolgen vorming Fruit XL
23-12-2002

Op vrijdag 13 december heeft CNV Dienstenbond overleg gevoerd met The Greenery Operations en Fruitmasters over de voorgenomen samenwerking tussen beide bedrijven op het gebied van het harde fruit. De vakbonden zijn hierover medio oktober geïnformeerd. Omdat aanvankelijk niet helder was wat de gevolgen zouden zijn, werd een gesprek hierover pas later gehouden.

Stand van zaken
Op dit moment is het wachten nog op de toestemming van de NMA (de Nederlandse Mededingings Autoriteit). Zolang de NMA geen toestemming heeft gegeven voor de voorgenomen samenwerking, kan er van samenwerking (nog) geen sprake zijn. In eerste instantie was het de bedoeling om vanaf 18 november 2002 de nieuwe onderneming al te laten functioneren, maar de NMA gaf een kink in de kabel. De NMA onderzoekt of de samenwerking meldingsplichtig is. De termijn voor de procedures ligt vast, maar het zal op zijn vroegst april 2003 zijn voordat er een vergunning wordt verleend.

Waar het volgens de beide organisaties om gaat, is een bundeling van het aanbod van fruit. De business unit Fruit van The Greenery en Fruitmasters Producenten gaan samenwerken met als doel het aanbod van het fruit bij de veilingen te vergroten. Voor Fruitmasters gaat het om een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden; bij The Greenery gaat het in verhouding om een veel kleiner deel van de activiteiten.

Geen fusie
Er blijft sprake van autonome coöperaties en autonome bedrijven; er zal dus geen sprake zijn van fusie of overname. Wel zal door en in Fruit XL meer regie worden gevoerd op de commerciële positie van het aanbod en de verkoop van het fruit. Fruitmasters zal de klok en de andere veilactiviteiten uitlenen/verhuren aan Fruit-XL.

Gevolgen voor het personeel
De locatie voor Fruit XL wordt de veiling in Geldermalsen. Dat betekent dat een aantal commerciële medewerkers van The Greenery Operations die nu in Barendrecht hun standplaats hebben, hun werk straks vanuit Geldermalsen zullen uitvoeren. De meeste werknemers hebben een auto van de zaak, zodat zij geen extra reiskosten hebben. The Greenery Operations heeft op ons verzoek meegedeeld dat de artikelen in het sociaal plan van TGO die betrekking hebben op boventalligheid hier van toepassing zijn. Op individueel niveau wil werkgever verder de problemen oplossen met betrekking tot bijvoorbeeld reiskosten en reistijdcompensatie. Leden van CNV Dienstenbond kunnen daarbij een beroep doen op de bond!

De arbeidsvoorwaarden blijven gelijk aan de huidige situatie. Dat betekent dat voor de werknemers van TGO die in Fruit XL gaan werken, de voorwaarden uit de rechtspositieregeling houden. Voor werknemers van Fruitmasters die in Fruit-XL gaan werken, blijft de CAO voor de tuinbouwveilingen van toepassing.

Geen gevolgen voor wekgelegenheid
Al met al betreft het zo'n 15 tot 20 werknemers. Deze werknemers worden in het begin, d.w.z. in ieder geval gedurende het eerste jaar, gedetacheerd vanuit de beide bedrijven bij Fruit XL. In de huidige situatie zijn er geen gevolgen voor de werkgelegenheid; mocht Fruit XL succesvol zijn, dan is het mogelijk dat er sprake komt van een afname van de werkgelegenheid.

Een aantal functies zal een zwaardere inhoud krijgen. De functie fieldman wordt relatiebeheerder en de semi-verkoper wordt verkoper. Voor ondersteuning zullen de functies op het vlak van verkoopassistent en backoffice van belang zijn.

Wat vindt de CNV Dienstenbond
Wij zien dat de activiteiten van de veilingen onder druk staan en wij kunnen ons voorstellen dat er gezocht wordt naar manieren om een sterkere positie te verwerven. De voorgenomen samenwerking (zeker nu het blijkt te gaan om een vereenvoudigde vorm van samenwerking) lijkt ons daarbij een mogelijkheid te zijn. Wat aan de ene kant een uitdaging is, vormt tegelijkertijd ook een bedreiging. Stel dat Fruit XL een groot succes wordt, zijn de veilingen dan nog nodig? Aan de andere kant, als er nu niets gebeurt, wat zijn dan de consequenties voor de veiling en de veilingmedewerkers? Deze vragen zijn tijdens het overleg aan de orde geweest.

Fruit XL zal de diensten van de veiling inhuren. Werknemers voor Fruit XL worden geselecteerd op basis van hun werkzaamheden. De werkgelegenheid is op dit moment in ieder geval gegarandeerd (met de opmerking dat zonder samenwerking er mogelijk wel een reorganisatie op korte termijn te verwachten zou zijn).

Als over enkele maanden duidelijk is wat de NMA heeft besloten, zal ook meer duidelijk worden over de samenwerking en de praktische gevolgen daarvan. Wij zullen dan opnieuw om een overleg vragen.

Wilt u meer weten of wilt u iets melden dat van belang is voor het overleg, neemt u dan contact op met Aletta Bulsink, bestuurder handel (Apeldoorn).