Dienstenbond CNV

Sociale gevolgen fusie HP/Compaq onhelder
23-12-2002

De CNV Dienstenbond heeft een brief gestuurd aan 'het nieuwe HP' waarin om opheldering wordt gevraagd over de sociale gevolgen van de fusie met Compaq. De selectiecriteria op basis waarvan mensen worden geselecteerd voor ontslag zijn bijvoorbeeld volstrekt onduidelijk. In verband hiermee heeft de CNV Dienstenbond zich voorlopig teruggetrokken uit de Stichting Digital Equipment.

Sinds enige tijd ontvangen wij verontrustende signalen over de gang van zaken bij het gefuseerde HP/Compaq. De signalen hebben betrekking op de onduidelijke wijze waarop de voor ontslag voorgedragen werknemers worden geselecteerd. Daarnaast krijgen wij signalen dat de gebruikname door medewerkers van een vrijwillige vertrekregeling geen invloed heeft op het totale aantal ontslagen. Dat zou natuurlijk verkeerd zijn, het doel van een dergelijke regeling zou immers moeten zijn dat het aantal gedwongen ontslagen daarmee beperkt wordt. Maar wij hebben nog meer vragen. Hoe ziet sowieso het toepasselijke sociaal plan eruit? Wat is het verwachte aantal banen dat in de toekomst nog zal verdwijnen als gevolg van de fusie? En hoe gaat de werkgever om met de toekomstige sociale gevolgen van de fusie? Kortom, reden genoeg om bij de werkgever aan te kloppen.

Achtergronden
In september 2002 heeft CNV Dienstenbond overleg gevoerd met de OR en de werkgever over het afsluiten van een sociaal plan om de sociale gevolgen op te vangen van de fusie. Het resultaat van die besprekingen is dat vakbonden aan de zijlijn staan. Met andere woorden: wij zijn niet betrokken geweest bij de totstandkoming van het sociaal plan. Dat betekent in de praktijk overigens dat men als werknemer van HP/Compaq niet gebonden bent aan het sociaal plan. In reactie op deze ontwikkelingen hebben wij als CNV Dienstenbond besloten om dan ook geen verantwoordelijkheid te nemen voor de uitvoering van het sociaal plan. Dit besluit betekende in de praktijk dat wij in november van dit jaar ons lidmaatschap van het bestuur van de zogenoemde Stichting Digital Equipment hebben opgeschort.

Wat is de Stichting Digital Equipment?
Deze Stichting is opgericht ten tijde van de overname door Compag van het bedrijf Digital Equipment. Doel van de Stichting is kortweg toezicht te houden op de naleving van sociaal plannen binnen Compaq. Het bestuur van de Stichting is paritair samengesteld, d.w.z. uit vertegenwoordigers van werknemers en vertegenwoordigers van de werkgever. Op zich een goede zaak, zo'n stichting. Maar in de huidige situatie denken wij wat anders over onze deelname daarin. Immers, zoals gezegd, wij zetten vraagtekens bij de wijze waarop binnen het nieuwe HP wordt omgegaan met de sociale gevolgen van de fusie. Daar komt nog eens bij dat wij als vakbond helemaal niet betrokken zijn bij de totstandkoming van dit sociaal plan. In die situatie lijkt het ons niet passend om bij de uitvoering ervan wèl actief betrokken te zijn.

Wat wij aan u vragen.
Wij nemen als CNV Dienstenbond duidelijk stelling. Om de belangen van werknemers bij HP/Compaq optimaal te behartigen hebben wij vooral informatie nodig. Ook - en juist - van u, leden. Belt en mailt u ons dus vooral met uw ervaringen. Daar kunnen wij wat mee. Vraag ook uw collega's naar hun ervaringen. Daarnaast kunt u zich opgeven voor onze kadercommissie die vanuit de CNV-hoek binnen HP/Compaq de fusie en de reorganisaties in de gaten houdt. Tot slot verzoeken wij u deze informatie binnen het bedrijf te verspreiden.

En nu?
U hoort weer van ons zodra er ontwikkelingen zijn. Wij zijn in ieder geval benieuwd naar de reactie van HP. Voor meer informatie, suggesties of indien u zich wilt opgeven voor onze kadercommissie, kunt u contact opnemen met uw bestuurder Maurice Limmen via telefoonnummer 023-5651052 of door te reageren op deze pagina (alleen voor ingelogde leden).