Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
Van Geel gaat 'donkergroene' tuinbouwkassen stimuleren (23-12-2002)
---
Staatssecretaris Van Geel gaat 'donkergroene' kassen in de glastuinbouwsector meer stimuleren. Die zijn aanzienlijk innovatiever en daarmee milieuvriendelijker dan de reguliere Groen Labelkassen, die inmiddels tot de stand der techniek behoren. Vanaf 1 januari a.s. komen alleen nog de 'donkergroene' kassen in aanmerking voor fiscale voordelen uit de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) en MIA (Milieu-investeringsaftrek). Deze regelingen gaan hogere milieueisen aan Groen Labelkassen stellen. VAMIL en MIA maken het voor ondernemers aantrekkelijker te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsprocessen en technologieën. Voor milieu-investeringen is in 2003 78 miljoen euro beschikbaar, evenveel als vorig jaar. Komend jaar bedraagt het aftrekpercentage voor donkergroene kassen voor de MIA 30%.

De verwachting is dat met dat hogere ambitieniveau voor Groen Label kassen het gehele jaar door alle investeringen in milieuvriendelijke bedrijfstechnieken gehonoreerd kunnen worden. Afgelopen september moesten de regelingen voortijdig stop worden gezet, omdat het beschikbare budget overschreden dreigde te worden. Ongeveer driekwart van het budget wordt benut door aanvragen uit de glastuinbouw.

Een andere investeringsimpuls voor 'donkergroene' kassen loopt via de regeling Groen beleggen. Die maakt voordelige groenfinanciering voor die kassen mogelijk. Naast de MIA en de VAMIL wordt ook de Energie-investeringsaftrek (EIA) vanaf 1 januari aanstaande weer opengesteld voor energiebesparende maatregelen en duurzame energie.

Afgelopen vrijdag zijn de nieuwe milieulijsten van de VAMIL en MIA in de Staatscourant gepubliceerd. Daarin staan de investeringen die in 2003 voor deze fiscale voordeelregelingen in aanmerking komen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10100&site=persbericht )


---