Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg

door: Gerrit van der Kamp.

Op donderdag 12 december heeft weer landelijk overleg plaatsgevonden met de Commissie voor Georganiseerd Overleg Sector Politie. Hieronder een korte samenvatting van zaken die voor politiemensen van belang zijn.

Tijdens het overleg kwamen de onderstaande onderwerpen aan de orde:

Minister Remkes heeft de politievakorganisaties een brief gestuurd over de premie ontwikkeling van de DGVP. Daarin stond dat de nominale premie in 2003 (fors) zal stijgen. Als oorzaak voor deze stijging noemde hij de toenemende kosten in de zorg en het fiscaal meer gelijkschakelen van de diverse ziektekostenregelingen. Met dit laatste argument loopt hij vooruit op het nieuwe ziektekostenstelsel. Deze stijging heeft vanaf 2004 extra nadelige gevolgen voor deelnemers die ook de zogeheten kindpremies moeten betalen. In de CAO 2001-2003 is namelijk afgesproken dat vanaf 2004 de kindpremie 50% van de nominale premie zal bedragen. Ook is in de slotbepaling van de CAO opgenomen dat partijen, in geval van onvoorziene ontwikkelingen, op een drietal onderwerpen de gelegenheid hebben om in het overleg terug te komen op het betreffende onderwerp. De DGVP was een van die onderwerpen. Daarom heeft de ACP een voorstel ingediend. Omdat de reeds eerder genoemde groep onevenredig meer kosten krijgt als de overige deelnemers aan de DGVP, is voorgesteld de kindpremie vanaf 2004 af te schaffen.

Ondanks dat de minister begrip toonde voor het ACP-voorstel wilde hij daarin niet meegaan. Hij legde het voorstel van de ACP uit als een piketpaal voor komend CAO-overleg. Het ACP-voorstel kreeg niet de steun van de andere vakorganisaties. Daarom zit er voor ons niets anders op dan het onderwerp in te brengen in de komende onderhandelingen voor de politie-CAO.

Pepperspray

De minister zei dat er een brief naar de politievakorganisaties is gezonden over het onderzoek naar pepperspray. De politievakorganisaties hadden hun leden namelijk geadviseerd om geen incidentformulieren meer in te vullen voor dit onderzoek. Er bestond namelijk een reële kans dat het incident zou kunnen leiden tot een strafrechtelijk onderzoek. De informatie die op de formulieren ingevuld wordt, zou het risico van incriminatie (je zelf beschuldigen) in zich hebben. Volgens de minister kwam de brief tegemoet aan alle bezwaren van de politievakorganisaties. De ACP is van mening dat zij haar standpunt herziet op het moment dat uit de brief blijkt dat aan onze voorwaarden tegemoet wordt gekomen. Binnenkort zal de ACP de minister en de ondernemingsraadsleden van de Politievakorganisatie ACP informeren over haar standpunt.

Sociaal Statuut ICT

In de afgelopen maanden is regelmatig overleg gevoerd over een Sociaal Statuut voor de ICT-reorganisatie. De onderhandelingen zijn op zijn zachtst gezegd moeizaam verlopen. De minister liet de politievakorganisaties tijdens het overleg weten overeenstemming te willen bereiken over het Sociaal Statuut. Na vier uur onderhandelen is er een zogeheten "onderhandelaarsakkoord" bereikt. De politievakorganisaties hebben toegezegd het akkoord met een positief advies aan de achterban voor te leggen. Aan de definitieve tekst wordt op dit moment gewerkt. Het Sociaal Statuut is dan vervolgens op deze internetsite te vinden. De leden zullen vervolgens geraadpleegd worden over het bereikte onderhandelaarsakkoord.

De Politievakorganisatie ACP denkt dat met dit onderhandelaarsakkoord het maximaal haalbare is binnengehaald. Daarom kunnen wij het sociaal plan met een positief advies voorleggen aan de achterban. Het woord is dan vervolgens aan de leden.