Politiebond ACP

Enorme ledengroei ACP in 2002

De Politievakorganisatie ACP is opnieuw de grootste groeier in vakbondsland. Met netto ruim meer dan duizend leden groei is in december van 2002 de barrière van 21.000 leden genomen. Eerder dit jaar kon de ACP al het 20.000ste lid verwelkomen. Deze groei staat in schril contrast met de problemen die andere bonden hebben om hun leden vast te houden, laat staan om te groeien. Percentueel groeit de ACP dit jaar met 5,1%, dat is een geringe verbetering ten opzichte van het vorig jaar.

De voorzitter van de Politievakorganisatie ACP, Joop Vogel, is bijzonder verguld met dit resultaat. Ten opzichte van de huidige trend, dat minder mensen aangesproken worden door een vakbond, is dat in de sector politie blijkbaar niet het geval. In de sector werken ongeveer 50.000 mensen, waarvan naar schatting meer dan 80% is georganiseerd. "Ik zie de groei als een blijk van waardering voor de kwaliteit die wij leveren in dienstverlening, goede individuele en collectieve belangenbehartiging."

De Politievakorganisatie ACP steunt voor een belangrijk deel op het werk van kaderleden (ongeveer 1200). De vakbond is daarmee nog steeds een vakbond van en voor leden. Waar andere vakbonden de laatste jaren gewerkt hebben aan investering in professionals, hebben wij bewust een lijn gekozen om dat in onze vrijwilligers te doen. Daarnaast wordt er stevig geïnvesteerd in het betrekken van leden bij besluitvorming over hun eigen situatie. Voorbeelden daarvan zijn de totstandkoming van een sociaal statuut voor de reorganisatie van de ICT en de Vreemdelingendiensten van de politie. Ook hebben we ons nadrukkelijk ingezet voor stadswachten en toezichthouders in een gesubsidieerde baan.

De groei van het aantal werknemers in de sector politie heeft vanzelfsprekend ook bijgedragen aan het bereikte resultaat.

Opmerkelijk is dat de groei voor 90% is toe te schrijven aan nieuwe leden onder de dertig jaar. Daarmee wordt het beeld dat jongeren zich niet meer aangesproken weten door vakbondswerk genuanceerd. Leden van de Politievakorganisatie ACP voelen zich blijkbaar zeer betrokken bij hun werk en ook bij hun vakbond, die zich nadrukkelijk bemoeid met de kwaliteit van het werk en goede arbeidsvoorwaarden.

Vogel ziet in de groei ook een extra appèl op de Politievakorganisatie ACP uitgaan om de kwaliteit die er nu is op peil te houden en waar nodig uit te breiden. "Er is geen reden om nu zelfgenoegzaam achter over te leunen, maar juist met nieuwe bezieling verder te gaan op de ingeslagen weg. Dingen kunnen altijd beter", aldus Vogel.