NAM B.V.

Aardgasvondst onder de Noordzee


ASSEN, 23 december 2002;

Bij een proefboring in het Nederlands deel van de Noordzee heeft de Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM) een aardgasvondst gedaan van een kleine 2 miljard kubieke meter. Het gas werd aangetroffen op een diepte van ongeveer 3300 meter in de zogheten 'Upper Slochteren'zandsteenlaag. Dit gasveld bevindt zich in het blok K15 en is voldoende om alle huishoudens in de 4 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) gedurende ruim 1 jaar van aardgas te voorzien.

Het gasveld is gesitueerd ten zuidwesten van het reeds bestaande offshore veld K15-FA. De voorlopige meetresultaten duiden op een gaskolom van ruim 200 meter. De activiteiten binnen de K15-concessie worden uitgevoerd door de NAM. De partners zijn Energie Beheer Nederland B.V., CLAM Petroleum B.V., Clyde Petroleum Exploratie B.V. en Oranje-Nassau Energie B.V..

NAM-Exploratie manager Rien Herber over de aardgasvondst:

'Ik ben natuurlijk enthousiast over deze vondst. Ook al omdat ik hierdoor verwacht dat er in het zuidelijk deel van de Noordzee nog meer interessante mogelijkheden zijn. Om te beginnen zullen wij volgend jaar in hetzelfde blok K15 een nieuwe exploratie boring verrichten om te kijken of er daar in de buurt nog meer gas in de bodem zit.
Deze vondst is een mooie eindejaarsverrassing met perspectieven voor de toekomst'.

Het gasveld zal reeds begin 2003 in productie worden genomen en via het gasbehandelingsstation bij Den Helder, aan land worden gebracht.

Helaas is gebleken dat de proefboring nabij Dordrecht, niet tot het gewenste resultaat heeft geleid. Na diverse testen blijkt dat er geen economisch winbare hoeveelheid aardgas is aangetroffen. De boorinstallatie zal binnenkort de locatie verlaten.

Hans Jansen
Externe communicatie en media relaties.

0592-368222
email: hans.jansen@nam.nl

23 dec 02 14:36