Gemeente Utrecht

Basisschool de Hoge Raven krijgt 'Zon op School'

De dependance van de basisschool De Hoge Raven aan de Wijnesteinlaan krijgt een zonnestroominstallatie in het kader van de provinciale actie 'Zon op School'. De actie beloont goed energiebeleid. Deze school boekte, zonder zonnestroom, al 40% besparing op de energie voor de verwarming. De inzet van de conciërge was hierbij bepalend.

De actie Zon op School is een initiatief van de provincie Utrecht. De provincie stimuleert gemeenten in de uitvoering van het energie- en klimaatbeleid. Daarom heeft de provincie middelen beschikbaar gesteld en is een ondersteunende organisatie Projectbureau 'Energie in Uitvoering' opgericht. Het projectbureau biedt kennis en ervaring voor gemeenten die aan de slag willen met het energie- en klimaatbeleid. De gemeente Utrecht maakt gebruik van het projectbureau en brengt haar eigen kennis en ervaring in. Utrecht helpt dus op haar beurt, via de provincie, andere gemeenten met de uitvoering van het beleid.

De actie 'Zon op School' is één van de stimulerende activiteiten van het projectbureau Energie in Uitvoering. Tien basisscholen in de provincie Utrecht konden een zonnestroominstallatie winnen. Het energiebedrijf REMU stelt de installaties ter beschikking. De dienst Stadsontwikkeling en de dienst Maatschappelijke Ontwikkeling hebben samen de school 'die het verdient' voorgedragen.

Voor de selectie is gekeken naar de resultaten van de basisscholen die participeren in de campagne energiebesparing gemeentelijke gebouwen. Die campagne is gestart in 1996 en door die campagne is er nu inzicht in welke scholen goede resultaten boeken met energiebesparing. Er is ook inzicht in de wijze waarop het personeel betrokken is.

Basisschool de Hoge Raven doet al vanaf 1996 mee aan de campagne. De dependance, die is voorgedragen, doet wat korter mee. Zowel in de hoofdvestiging (vooral warmte) als in de dependance (warmte én elektriciteit) worden besparingsresultaten geboekt. Daarbij is de inzet van de conciërge heel bepalend. Hij is de trekker van de acties in de school.

Een tweede reden om juist deze school te kiezen is de ligging. De school ligt in herstructureringswijk Hoograven. Nieuwbouw of renovatie biedt kansen voor duurzame energie. Energiebesparing en duurzame energie is een zaak van iedereen. Zowel het personeel, de leerlingen, hun ouders en de bewoners in de buurt rond de school moeten affiniteit krijgen met duurzame energie. Zichtbaar aangebrachte zonnepanelen kunnen daar een bijdrage aan leveren. Het winnen van de zonnestroominstallaties gaat gepaard met lesmateriaal over zonne-energie.