Gemeente Nijefurd


(ver)bouwen vanaf 1 januari 2003
Nieuwe regels voor bouwen en verbouwen en welstand.

Wat u moet weten als u gaat (ver)bouwen vanaf 1 januari 2003

Vanaf 1 januari 2003 veranderen de regels voor bouwen en verbouwen.

De Woningwet bevat landelijke richtlijnen voor het (ver)bouwen van woningen. Vanuit het Ministerie van VROM is in de Woningwet vastgelegd wanneer u wel of geen bouwvergunning nodig heeft en aan welke regels u zich daarbij moet houden. De nieuwe Woningwet kent drie categorieën bouwwerken: bouwvergunningvrij, licht-vergunningplichtig en regulier-vergunningplichtig. In de wet is vastgelegd welke bouwwerken bouwvergunningvrij zijn of slechts een lichte bouwvergunningprocedure doorlopen. De behandelingstermijnen van de bouwaanvraag worden met de nieuwe wet korter. Bovendien gelden vanaf 1 januari 2003 landelijk gelijke regels voor het indienen van een bouwaanvraag en een (verplicht) landelijk aanvraagformulier dat u bij de gemeente kunt ophalen of van internet kunt downloaden.

Verbouwingen aan woningen
Vooral bij verbouwingen aan woningen is deze nieuwe regelgeving van betekenis. Denk daarbij aan dakkapellen, dakramen, (schotel)antennes, aan- en uitbouwen, bijgebouwen en overkappingen, kozijn- en gevelwijzigingen, schuttingen en tuinmuren en zonnepanelen en
-collectoren. Gunstig is dat u in bepaalde situaties voor dit soort bouwwerken geen bouwvergunning meer nodig hebt. In andere situaties gelden soepelere regels dan voorheen. U krijgt te maken met een 'lichte bouwvergunning'. Deze krijgt u sneller en gemakkelijker dan een 'reguliere bouwvergunning'. Of u een vergunning nodig hebt, en zo ja welke, hangt vooral samen met de plaats waar u gaat bouwen: aan de voorkant of achterkant van de woning. Over het algemeen zijn de regels voor (ver)bouwen aan de achterkant soepeler dan voor (ver)bouwen aan de voorkant.

Ga naar uw gemeente
Ga voordat u begint met bouwen altijd eerst naar uw gemeente. Want de regels voor bouwen zonder bouwvergunning zijn soms best ingewikkeld en gaan dus niet voor elk bouwplan op. Als u zonder bouwvergunning wilt (ver)bouwen, moet uw plan namelijk aan een aantal voorwaarden voldoen. Bovendien weet de gemeente waar u nog meer aan moet denken. Bijvoorbeeld de minimumeisen uit het Bouwbesluit waar uw bouwwerk altijd aan moet voldoen. Die gelden ook als u zonder bouwvergunning mag bouwen.

Buren
Vergeet uw buren niet. Bespreek uw bouwplannen met hen voordat u gaat bouwen, ook als u geen bouwvergunning nodig heeft. Want uiteindelijk (ver)bouwt u toch om uw wooncomfort te vergroten en dat doet een burenruzie zeker niet.

Welstand
Als u toch een bouwvergunning nodig heeft, toetst de gemeente uw plan onder meer aan de welstandseisen. Welstandsadviezen zorgden in het verleden soms voor frustratie bij bouwend Nederland. Want wie bepaalt wat mooi of lelijk is? Het welstandsbeleid is al verbeterd, maar wordt nog duidelijker en objectiever. Er moet een welstandsnota komen, waarin toetsingscriteria staan waaraan uw bouwplan moet voldoen. Zo kunt u vooraf rekening houden met de welstandscriteria, zodat uw bouwplan niet pas aan het eind van de bouwvoorbereiding in een welstandscommissie hoeft te sneuvelen. De welstandsnota moet er voor 1 juli 2004 zijn. Nadere informatie hierover volgt zo spoedig mogelijk.

Meer informatie
Informatiemateriaal over de nieuwe regels voor (ver)bouwen aan uw woning is verkrijgbaar bij het bouw- en woningtoezicht van de gemeente. Formulieren voor een aanvraag bouwvergunning zijn daar ook verkrijgbaar. De medewerkers zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 - 12.00 uur, telefoonnummer: 0515-548888.

Maar u kunt ook uitgebreide informatie vinden op de internetsite van het ministerie van VROM: www.vrom.nl/woningwet
. U kunt er verschillende publieksfolders downloaden over de spelregels voor bouwen en verbouwen toegespitst op bovengenoemde bouwwerken. Daarnaast vindt u er een module waarmee u snel een eenvoudig kunt achterhalen of en zo ja, welke bouwvergunning u nodig heeft.
Gewijzigd op 23-12-2002 14:33:00 door Afd. Voorlichting terug terug

Directeur-secretaris naar gemeente de Wolden
Milieubeleidsplan vier op een rij
Samen werken aan een duurzaam milieubeleid. Burgemeester en wethouders maken, te...
Subsidie voor ICT-Samenwerkingsverband
Workum, 20 november 2002. Het ICT samenwerkingverband zuidwest Fryslân, bestaand...
Goede beoordeling website
De organisatie webdam heeft bij de jaarlijkse monitor de gemeente Nijefurd goede...
Gratis raads- en commissiestukken
Collectenrooster Gemeente Nijefurd
Nieuwe vergaderorde vanaf 14-03-2002