Vlaamse overheid

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua heeft twee nieuwe natuurreservaten erkend. Het gaat om de Vallei van de Grote Nete te Heist-op-den-Berg en Hulshout (22ha 84a) en de erkenning van een privaat natuurreservaat Kollintenbos te Zemst (21ha 81a).

Hierdoor komt het areaal aan reservaten dat de tweede helft van dit jaar door de minister werd erkend op meer dan 1.000 ha. Dit betekent dat Vlaanderen voor het derde jaar op rij een recordoppervlakte aan reservaten rijker is geworden. Minister Vera Dua vult hiermee haar belofte in om het reservatenareaal gevoelig uit te breiden tijdens deze legislatuur.

Met de erkenning van deze reservaten wil minister Vera Dua de biodiversiteit in Vlaanderen bevorderen. Dit kan ondermeer door het beheer van deze reservaten deskundig te plannen en financieel te ondersteunen. Het is hierbij natuurlijk de bedoeling om meer en meer reservaten en natuurgebieden toegankelijk te maken voor de wandelaars. Zo genieten mens en natuur van het gevoerde reservatenbeleid.

Vallei van de Grote Nete

De vallei van de Grote Nete vertoont een zeer gevarieerd halfopenvalleilandschap met talrijke sloten, houtwallen en knotwilgrijen. De hooilanden en oude bosrelicten herbergen ook een aantal zeldzame bloemsoorten zoals spindotterbloem, verfbrem, geel hauwmos, zeldzame epifytische lichenen en mossen.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---