European Commission

IP/02/1959

Brussel, 23 december 2002

Commissie hecht goedkeuring aan overname van Intertrust door Sony en Philips

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring verleend voor de voorgenomen operatie waarbij Sony Corp. en de Nederlandse onderneming Koninklijke Philips Electronics gezamenlijk zeggenschap verwerven over Intertrust, een Amerikaanse firma die geoctrooieerde technologie op het gebied van digital rights management (DRM) heeft ontwikkeld.

Het onderzoek van de Commissie was met name gericht op de wereldwijde markten voor intellectuele-eigendomsrechten met betrekking tot DRM, de stroomafwaarts gelegen markt voor DRM-oplossingen, de stroomafwaarts gelegen markt voor de detailhandel in gedigitaliseerde inhoud waarvoor DRM-technologie de basis vormt alsook de stroomafwaarts gelegen markt voor op DRM aangesloten apparaten.

Op basis van de positie van de partijen in de onderzochte markten en gelet op het feit dat in deze markten sterke concurrenten actief zijn, vond de Commissie dat de transactie geen aanleiding geeft tot ernstige bezwaren uit mededingingsoogpunt. Daarenboven was de Commissie van oordeel dat hogervermelde markten als opkomende markten moeten worden beschouwd omdat DRM een technologie is die nog in ontwikkeling is.

De gezamenlijke overname wordt verricht door Sony Corporations of America, dat een indirecte, 100% dochter van het Japanse Sony is. Sony heeft activiteiten op het gebied van de vervaardiging van audio- en video-apparatuur, televisieschermen, halfgeleiders, computers, producten die verband houden met informatie, opgenomen muziek, films, home-videoproducten, consoles voor computerspellen en spelletjescd-roms.

Philips heeft zijn hoofdkantoor in Nederland en is een multinationale onderneming met activiteiten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en de vervaardiging en verkoop van een breed assortiment elektronische producten, waaronder verlichting, huishoudapparaten en consumentenelektronica, componenten, halfgeleiders en medische systemen.