MUSEON

Schitterende Kerst in Museon met Diamant

Persbericht 23 december 2002

Schitterende Kerst in Museon met Diamant
Tentoonstelling na inbraak weer prachtig

De diamant tentoonstelling in het Haagse Museon is weer het bekijken waard. Na de inbraak van 1 december j.l. heeft het museum zich zeer ingespannen om de centrale schatkamer in de tentoonstelling weer zo snel mogelijk open te krijgen voor het publiek. Bovendien is er voor gezorgd dat de opstelling zodanig is aangepast dat de presentatie van de tentoongestelde diamanten en sieraden weer dezelfde kwaliteit heeft als voor de inbraak.

Fotos van Kadir van Lohuizen
Voor de Kerstvakantie is de tentoonstelling aangevuld met een dertiental foto's van de bekende fotograaf Kadir van Lohuizen. Onder de titel 'Sierra Leone graaft zich een ongeluk' tonen de foto's de relatie aan tussen de winning van zogenaamde conflict- of bloeddiamanten en de oorlog die in Sierra Leone tussen 1991 en 2001 meer dan 75.000 mensenlevens kostte en meer dan een kwart van de 4,5 miljoen inwoners op de vlucht joeg. Tienduizenden kinderen raakten direct bij de oorlog betrokken, omdat ze door één van de strijdende partijen werden geronseld als kindsoldaat. Sinds een jaar heerst er een wankele vrede.
Winnaar van de Dick Scherpenzeel Fotoprijs 2001 Kadir van Lohuizen maakte in mei 2000 een reportage vanuit het door rebellen beheerste noordoosten van Sierra Leone, waar nog altijd duizenden mensen duiken en graven naar de kostbare stukjes koolstof. Op een nader te bepalen zondagmiddag in januari zal hij een lezing geven over zijn werk in Sierra Leone.

Oorlog en winst
Diamanten hebben een belangrijke rol in deze oorlog gespeeld. In Sierra Leone, maar ook in bijvoorbeeld Angola en Kongo vechten rebellen- en regeringslegers om de toegang tot diamantmijnen. Deze 'bloeddiamanten' zijn gemakkelijk te verhandelen, men kan voor miljoenen in de broekzak stoppen, en ze leveren veel geld op. Met de opbrengst van deze diamanten worden weer wapens aangeschaft. Oorlog voeren wordt daarmee een winstgevende activiteit. Waarom vrede sluiten als met het voortzetten van oorlog veel meer te verdienen valt? Vanaf 1 januari 2003 treden officiële maatregelen tegen de handel in zogenaamde 'bloeddiamanten' in werking. Diamanten mogen dan niet meer worden verkocht zonder een certificaat dat verzekert dat het sieraad dat hier bij de juwelier ligt niet heeft bijgedragen aan het voortduren van bloedige Afrikaanse oorlogen. Alleen zo kan worden voorkomen dat een diamant nog langer een 'rebel's best friend' is.


---

--