Dienstenbond CNV

Principeakkoord CAO Postorderbedrijven
23-12-2002

Er is een principeakkoord bereikt voor een nieuwe CAO voor de postorderspecifieke bedrijven. Het heeft erom gespannen, nadat het CAO-overleg in de zomer van dit jaar werd opgeschort, omdat we het niet eens konden worden over de voorwaarden voor een nieuwe CAO. Het bereikte akkoord wordt nu ter goedkeuring aan de leden voorgelegd.

De hoofdpunten van het bereikte akkoord:

1. De CAO heeft een looptijd van 2 jaar; de CAO gaat in op 1 april 2002 en loopt tot en met 31 maart 2004.

2. Per 1 april 2002 heeft is reeds 2,5% loonsverhoging ontvangen. Daarnaast zijn nu nog twee verhogingen overeengekomen, nl. 1% per
1 januari 2003 en 2,5% per 1 april 2003.
3. Bij ziekte zal het volledige loon worden doorbetaald als blijkt dat de werkgever zich volgens het UWV (Cadans) onvoldoende heeft ingespannen om de werknemer te laten reïntegreren. Ook bij het besluit om de WAO-keuring uit te stellen, omdat op korte termijn reïntegratie wordt verwacht, zal 100% loon worden betaald. In de eerste helft van 2003 zal verder worden overlegd tussen de werkgevers en de vakbonden over de ervaringen met de Wet Verbetering Poortwachter en de Wet SUWI (werkgevers worden verantwoordelijk voor inhuren reïntegratiebedrijven).
4. De kinderopvangregeling wordt per 1 januari 2003 uitgebreid voor kinderen tot en met 12 jaar.

5. Aan de discussie over de zesde werkdag is een eind gekomen. Wij hebben afgesproken dat werken op de zesde werkdag geldt als overwerk. Overwerk is extra incidenteel werk. Voor werknemers die structureel een beperkt aantal uren over zes dagen werken, geldt dit dus niet.

6. Het bijzonder verlof voor werknemers met een flexibel of parttime contract is verbeterd. Afgesproken is dat flexibel inzetbare werknemers op een feestdag of bijzonder verlofdag recht hebben op betaling van het aantal uren dat zij gemiddeld in de 13 voorafgaande weken hebben gewerkt op die dag.
7. Vóór 1 april 2003 wordt geïnventariseerd welke pensioen-, prépensioen- en vutregelingen er zijn. Vervolgens wordt geprobeerd om per 1 januari 2004 te komen tot een prépensioenregeling waarbij uitgetreden kan worden op 62-jarige leeftijd. Het overleg hierover vindt begin 2003 plaats.

8. Andere afspraken: als een bedrijf wil reorganiseren en dat heeft gevolgen voor tenminste vijf werknemers, dan moet de werkgever over een sociaal plan overleggen met de vakbonden. Het bedrijf kan met instemming van de OR/PVT collectieve vakantiedagen in een jaar aanwijzen. De afspraken met betrekking tot het loopbaanbeleid zijn verder aangescherpt.

Hoe nu verder
De leden van de vakbonden kunnen zich uitspreken over het akkoord. Wij leggen dit akkoord met een positief advies voor, omdat veel van onze wensen zijn gehonoreerd. Stemmen kan tot 10 januari 2003.

Het is de bedoeling dat er binnen een maand nadat alle partijen akkoord zijn gegaan, nieuwe CAO-boekjes ter beschikking zijn. Dan kunnen alle teksten nog eens goed worden nagelezen.

Als u meer informatie wilt of als u de tekst van het principeakkoord wilt ontvangen, stuur dan een bericht via de reageerknop op deze pagina (alleen ingelogde leden). Ook uw vragen aan bestuurder Alletta Bulsink kunt u op die manier stellen.