CNV PUBLIEKE ZAAK

Grote onzekerheid voor werknemers Centrum Vakopleiding

De vakbonden CNV Publieke Zaak, ABVAKABO FNV en CMHF hebben in een brief aan minister Aart Jan de Geus (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) geprotesteerd tegen de onzekere positie voor de 1200 werknemers van Stichting Centrum Vakopleiding. Deze werknemers lopen het risico na 1 januari 2003 niet onder een CAO te vallen.

De Stichting Centrum Vakopleiding stopt op 1 januari 2003 met haar activiteiten (volwasseneducatie); deze worden overgeheveld naar circa 30 Regionale Opleidingscentra (ROC-s). Op de ROC-s volgen scholieren een beroepsopleiding op het gebied van onder andere techniek en zorg (MBO-niveau). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft voor deze overname subsidie beschikbaar gesteld (63,5 miljoen euro per jaar tot en met 2005). Ongeveer 95% van het personeel van de Stichting Centrum Vakopleiding komt per 1 januari 2003 in dienst van de ROC-s.

Arbeidsvoorwaarden in gevaar
CNV Publieke Zaak en de andere bonden constateren dat op een verkeerde manier met de subsidiegelden wordt omgegaan. Sommige ROC-s brengen de werknemers van de Stichting Centrum Vakopleiding bij een eigen BV onder. Op die manier vallen zij niet onder de CAO die geldt voor andere werknemers bij de ROC-s. De huidige CAO voor de Stichting Centrum Vakopleiding eindigt per 1 januari 2003. Tevens is het maar de vraag of zij hun baan kunnen behouden. De bonden vinden dit een ongewenste situatie en vragen in een brief aan minister De Geus van SZW in te grijpen. 'Het kan toch niet uw bedoeling zijn dat op deze wijze met beschikbare subsidiegelden wordt omgesprongen. De onzekerheid voor de werknemers is groot en de vooruitzichten zijn niet rooskleurig te noemen'. De bonden zijn verder op de hoogte gesteld dat werknemers individuele arbeidsovereenkomsten moeten ondertekenen. Tegen deze gang van zaken tekenen de bonden eveneens ernstig bezwaar aan, omdat het in strijd is met de wet. De bonden willen nog voor 30 december a.s. een reactie van de minister.

Afdeling Publiciteit CNV Publieke Zaak: Jan Spijk, 070 4 160 617 of 06 512 440 30