GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 23 december 2002 16:39
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks wil reactie VWS op tekort in de AWBZ van 14 miljard

(23 december 2002)

GroenLinks heeft aan de minister van VWS vragen gesteld over het miljardentekort bij de AWBZ. Uit een rapport van het College Zorgverzekeringen (CVZ) aan de minister blijkt dat het tekort in 2006 zal oplopen tot 14 miljard. Dit is 4 miljard meer dan het CVZ onlangs nog becijferde. De nieuwe CPB cijfers gaven aanleiding tot de nieuwe raming. Het CVZ denkt dat het nieuwe kabinet pijnlijke keuzes zal moeten maken: of een hogere eigen bijdrage gaan heffen of schrappen in het pakket. GroenLinks vraagt de minister uiterlijk in de eerste week van januari met een reactie te komen op de verhoging en de maatregelen die hij wil nemen.

GroenLinks pleit al jaren voor een deugdelijke raming van de kosten in de zorg. Die worden structureel aan de lage kant geschat waardoor er iedere keer tekorten zijn. Bij een betere raming is het ook niet nodig het pakket te verkleinen of een hogere eigen bijdrage in te voeren.

De schriftelijke vragen van de leden Tonkens en Vendrik (beiden GroenLinks) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport luiden:


1. Hebt u kennisgenomen van de ramingen van het CVZ over de tekorten in de AWBZ? *


2. Wat is uw mening over het extra tekort van 4 miljard ten opzichte van het geraamde tekort van 10 miljard?


3. Welke maatregelen gaat u nemen om dit tekort weg te nemen? Overweegt u daarbij ook het verhogen van de eigen bijdrage en/of het verkleinen van het pakket?

4. Bent u nog steeds van mening dat de premie voor de AWBZ de komende niet verhoogd mag worden?

5. Bent u met ons van mening dat de ramingen voor de gezondheidszorg aan de krappe kant zijn waardoor bijstellingen keer op keer nodig zijn? Zo ja, bent u met ons van mening dat ruimere ramingen voor de zorg onontkoombaar zijn?

6. Wilt u uiterlijk in de eerste week januari deze vragen beantwoorden?
Den Haag,
23 december 2002


* brief CVZ d.d. 19 december 2002, alsmede Financieele Dagblad 23 december 2002

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -