Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
100

Directie:
voorlichting

23-12-2002

Status:
informatie

Commissie Vermeend onderzoekt uitgangspunten nieuwe studiefinanciering

Demissionair staatssecretaris Nijs (Onderwijs) heeft een adviescommissie ingesteld die uitgangspunten voor een nieuw stelsel van studiefinanciering moet formuleren. Prof.dr. W.A. Vermeend wordt voorzitter van de commissie, die haar eindrapportage zal aanbieden voor 1 juli 2003. De uitgangspunten voor een nieuw stelsel moeten zorgen voor meer keuzevrijheid voor de student, ondersteuning van internationale mobiliteit onder studenten en voldoende financiële middelen voor de student. Dat heeft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.
Verder moet bij een nieuw stelsel de toegankelijkheid van het onderwijs gegarandeerd blijven. Op basis van een internationale vergelijking worden de voor- en nadelen van academicibelasting, sociale leenstelsels of andere stelsels van studiefinanciering in kaart gebracht. Daarbij wordt gekeken naar de ervaringen bij terugvordering van leningen, de bekostigingssystematiek van het hoger onderwijs en de bekostigingssystematiek voor collegegeldheffing. Verder worden de wensen van studenten en het draagvlak in de samenleving gepeild. Het nieuwe stelsel moet betaalbaar en uitvoerbaar zijn en passen binnen internationale regelgeving.

De commissie is ingesteld omdat een wijziging van het studiefinancieringsstelsel noodzakelijk is, gezien de verregaande differentiatie en flexibilisering binnen het hoger onderwijs en de (internationale) mobiliteit. Het huidige stelsel biedt in beperkte mate ruimte aan studenten die in het buitenland willen studeren of die hoge kwaliteitseisen stellen aan hun opleiding. Naast de belangenorganisaties voor studenten, hebben voor het eerst ook vertegenwoordigers van de politieke jongerenorganisaties zitting in de commissie.

De overige leden van de commissie zijn: M.F. Nolen (ISO), M.E. Strieder (LSVb), drs.ing. L. Ermek (CDJA), F.H.M. de Lange (JOVD), J.G. Mulder (JS), B. Luijkx (JD), drs.drs. M. Eyskoot (DWARS), D. Van Vugt (Rood), G. Van Veldhuizen (SGP-Jongeren), P. Van Eijsden (PerspectieF), P. Van der Veld (Jonge Fortuynisten), prof.dr. L.G.M. Stevens (hoogleraar fiscale economie Erasmus Universiteit Rotterdam), mr.drs. A.F. van den Hoeven (studentendecaan Universiteit Utrecht), mr. J. Smit (IB-Groep), drs. M.R.P.M. Camps (min. SoZaWe), drs. F.H. de Haan (min. EZ), drs. R.H. Swart (min. Fin.), drs. H.E.M. Seerden, (min. OCW).

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl