Vereniging Milieudefensie

Milieudefensie-kerstboodschap bij CDA-partijkantoor: 'Uw stem kan de doorbraak van groene stroom vertragen'

Amsterdam, 23 december 2002 --- Ruim veertig actievoerders van Milieudefensie hebben op dit moment een kerstboodschap afgeleverd bij het CDA partijbureau. Hiermee roept Milieudefensie de kiezer op het milieu een stem te geven op 22 januari. De actieleus luidt: Uw stem kan de doorbraak van groene stroom vertragen. Geef dit kabinet geen tweede kans'. Milieudefensie verwijt de kabinetspartijen een gebrek aan daadkracht bij het klimaatbeleid.

Om 16.30 uur hebben actievoerders op de stoep van het CDA- partijbureau een met kerstlampjes, dennentakken en ballen versierde kerstboodschap aan de kiezers onthuld. De lampjes zijn ontstoken doormiddel van een levensgrote stekker die geplugd is in een metersgroot stopcontact. De stekker is voorzien van een vijftig meter lang snoer. Medewerkers van het CDA zijn uitgenodigd de discussie met de actievoerders aan te gaan. Om de kerstboodschap luister bij te zetten is er een kerstkoortje en warme chocolademelk aanwezig.

CDA en VVD hebben te kennen gegeven na 22 januari samen verder regeren op basis van het zogeheten strategisch akkoord. Dat akkoord bevat veel maatregelen en intenties die slecht uitpakken voor het milieu, waaronder het klimaatbeleid. Zo willen CDA en VVD de fiscale voordelen beperken voor mensen die kiezen voor groene stroom. Verder trekken zij veel minder geld uit om grootschalige productie van bijvoorbeeld windenergie in Nederland van de grond te krijgen. Ook is onder dit kabinet de premie op energiezuinige auto's en veel huishoudelijke apparaten verdwenen.

De actie vindt plaats in het kader van de verkiezingscampagne Geef dit kabinet geen tweede kans. Tijdens deze campagne wijst Milieudefensie de kiezer op de desastreuze gevolgen die het milieu ondervindt als dit kabinet zou aanblijven. Milieudefensie is onder meer bang dat het openbaar vervoer verder wordt uitgekleed, de stekker uit groene stroom wordt getrokken en natuur en landschap worden opgeofferd aan asfalt en beton.

De actie duurt tot 17.00 uur. Het CDA-partijbureau ligt aan de Dr. Kuyperstraat 5 in Den Haag.
---