Provincie Noord-Brabant



Persbericht

Onderzoek leefgebieden karakteristieke Brabantse diersoorten

Zeldzame dieren terug naar Brabant

Het veenhooibeestje, de bosbeekjuffer, de gewone bronlibel, de knoflookpad, het korhoen en het edelhert. Zeldzame diersoorten die van oorsprong hun leefgebied hebben in Brabant De provincie Noord-Brabant betaalt mee aan onderzoeken naar de leefgebieden van deze dieren. Onderzocht wordt welke natuurlijke omstandigheden nodig zodat deze dieren volop kunnen terugkeren in de Brabantse natuur. De terugkeer van karakteristieke Brabantse dier- en plantsoorten is een speerpunt in het natuur- en landschapsbeleid van de provincie. Met de onderzoeken is een bedrag gemoeid van ruim 150.000 euro. Daarnaast vindt er onderzoek plaats naar de natuurlijke bedreigingen van de weidevogels in Brabant.

De ruimte in Brabant staat onder grote druk. Daardoor komt de natuur soms in de knel. Nog steeds worden planten en dieren in hun voortbestaan bedreigd, sommigen verdwijnen zelfs. De provincie wil dat de natuur in Brabant zich kan handhaven ten opzicht van ruimtelijke en economische ontwikkelingen.

Door het realiseren van de ecologische hoofdstructuur in Brabant, een aaneenschakeling van natuurgebieden, kunnen de belangrijkste planten- en diersoorten aanwezig blijven in Brabant. De Brabantse natuur vormt een schakel in een groter Europees netwerk. Totdat de ecologische hoofdstructuur volledig is gerealiseerd en ingericht, wordt voor een aantal planten- en diersoorten overgangsmaatregelen genomen. Hiervoor is voor bepaalde soorten nog onderzoek nodig.


Informatie en persberichten vindt u op de internetsite van de provincie Noord-Brabant,
http://www.brabant.nl
Voor informatie over dit persbericht:
afdeling Communicatie, René van den Heuvel, telefoon(073)6812112