Provincie Noord-Brabant



Persbericht
Proef met actuele reisinformatie op buslijnen 126 en 127
'Wijs op Reis' in streekvervoer

Een aantal haltes op de streekbuslijnen 126 en 127 (Breda-Oosterhout-Dongen-Tilburg) krijgt displays waarop de werkelijke aankomsttijd van de bussen wordt vermeld. Daarnaast kunnen reizigers via internet zien of de bus vertraging heeft. De proef met deze actuele reisinformatie loopt van 2002 tot en met eind 2005.

De proef loopt bij de BBA en krijgt een subsidie van ¤753.602 van de provincie Noord-Brabant in het kader van het vernieuwingsprogramma Personenvervoer van Morgen. De actuele informatie is een aanvulling op de bestaande busboekjes, haltevertrekstaten en de informatie die OVR9292 telefonisch en via internet biedt. Om de informatie te kunnen verzamelen worden 25 bussen uitgerust met een boordcomputer en een zender/ ontvanger, zodat op elk moment bekend is waar de bus zich op de route bevindt. Daarnaast zijn aanpassingen nodig aan de centrale verkeersleiding van de BBA.
Doel van de proef is om te testen of actuele reisinformatie een nuttige aanvulling vormt op het bestaande aanbod. Onderzocht wordt hoe reizigers en omwonenden van de buslijnen over de geboden informatie denken. Ook wordt bekeken of het systeem technisch goed functioneert en of het financieel aantrekkelijk is om een dergelijk systeem op grote schaal te gaan invoeren. De BBA zal de informatie ook gebruiken om de dienstregeling te optimaliseren en om aan de provincie (die verantwoordelijk is voor het streekvervoer) te rapporteren hoe de buslijnen functioneren.

Als de proef slaagt, is het de bedoeling om de actuele reisinformatie uit te breiden naar andere streeklijnen en ook de aansluitingen op de trein en stadsbus op te nemen. Ook wordt bezien of de informatie via andere kanalen, zoals bijvoorbeeld de mobiele telefoon, kan worden aangeboden. In de proefopstelling wordt met deze ontwikkelingen van het begin af aan rekening gehouden, zodat aanpassingen en uitbreiding snel gerealiseerd kunnen worden.