Politie Amsterdam-Amstelland

'Bonnie en Clyde' Molukkenstraat
23-12-2002. Een horecagelegenheid in de Molukkenstraat is gisterochtend overvallen door twee jeugdige overvallers. Een 19-jarige medewerkster werd hierbij het slachtoffer.

Rond 6 uur 's ochtends werd de medewerkster onaangenaam verrast toen een jongen en een meisje haar onder bedreiging van een vuurwapen dwongen geld af te geven. Nadat zij dit geld had gegeven werd zij opgesloten. Tijdens de overal waren beide rovers gemaskerd. De jongen had witte gympen aan en een bruine rugzak bij zich. De daders gingen er te voet vandoor in de richting van de Sumatrastraat. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor.

---

Grote vondst illegaal vuurwerk
23-12-2002. Gisterochtend rond negen uur werd een 35-jarige man in zijn woning in Slotervaart aangehouden in verband met illegaal vuurwerk. In een box van zijn woning was afgelopen vrijdag 1293 kilogram illegaal vuurwerk aangetroffen. De man is ingesloten en zal morgen voor een officier van justitie worden geleid. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Volgens informatie zou er vuurwerk in een box van een woning opgeslagen liggen. Politiemensen stelden een onderzoek in en troffen geen bewoner aan in de bewuste woning. Het vervolgonderzoek in de box leverde 1293 kilogram illegaal vuurwerk op. De 56 dozen en 15 grote pakketten vuurpijlen werden met een vrachtauto naar een veilige politieopslagplaats gebracht. Na contact met het openbaar ministerie werd door een officier van justitie de beslissing genomen om de verdachte buiten heterdaad aan te houden. Deze aanhoudingsactie vond gisterochtend plaats. De in beslag genomen partij zal worden vernietigd.

---

Zwaargewond bij overval
23-12-2002. Vannacht is een horecagelegenheid aan de Pieter Calandlaan overvallen. De overvallers kwamen rond 23.00 uur de zaak binnen als klanten. Omstreeks kwart over één 's nachts, net voor sluiting, trokken de beide mannen een vuurwapen en bedreigden de werknemer. Zij eisten geld. Hierna deed één van hen een greep in de kassa. Een klant, een 35-jarige man, stapte op de overvallers af en raakte met de daders in gevecht. Tijdens de worsteling werd hij neergeschoten. Meteen hierna vluchtten de verdachten met een onbekend geldbedrag de zaak uit. Zij liepen rechtsaf in de richting van de Buziaustraat. Van de daders ontbreekt tot op heden ieder spoor. De recherche onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen en/of mensen die informatie hebben over dit misdrijf. Zij kunnen bellen met de recherche Meer en Vaart op telefoonnummer

(0900) 88 44.

---

Drie gewonden bij aanrijding
23-12-2002. Vrijdagmiddag rond vijf uur ontstond op de kruising van de Burgemeester Röellstraat met de Dr. H. Colijnstraat een aanrijding tussen een tram en een taxibus. Beide voertuigen kwamen door nog onbekende oorzaak in botsing. Ten gevolge hiervan raakte de 46-jarige taxichauffeur zwaar gewond aan zijn hoofd en werd in een ziekenhuis opgenomen. De 27-jarige passagier die in de taxi zat en de 34-jarige trambestuurster liepen eveneens letsel op. Zij zijn voor een onderzoek naar een ziekenhuis vervoerd.


---

Ernstige aanrijding met tram
23-12-2002. Bij een aanrijding op de Weteringschans zondagavond tussen een tram en een personenauto raakten drie mensen beklemd. De brandweer heeft de slachtoffers uit hun benarde situatie bevrijd. De gewonden zijn met ernstige verwondingen in een ziekenhuis opgenomen. De automobilist en de trambestuurder bleven ongedeerd. Bij controle bleek dat de 48-jarige bestuurder van de auto onder invloed van alcohol was. De verdachte werd aangehouden en is voor een ademtest naar een politiebureau overgebracht. Hij blies 520 ug/l (1.2 promille). Hem werd een rijverbod van vijf uur opgelegd. De juiste toedracht van de aanrijding wordt door de politie onderzocht.


---

Taxicontrole
23-12-2002. Vrijdagavond en -nacht heeft op het Singel een taxicontrole plaatsgevonden. Tussen 18.00 en 00.30 werden door de politie en de IVW 38 taxi's gecontroleerd. In totaal werden acht bekeuringen uitgeschreven en drie waarschuwingen gegeven, voor verschillende vergrijpen als het niet invullen van een chauffeurspas of werkmap of het niet aanwezig zijn van een taxivergunning.


---

Alcoholcontroles binnenstad
23-12-2002. In de avond en nacht van vrijdag op zaterdag zijn in de binnenstad verschillende alcoholcontroles gehouden. Tussen 20.00 en 04.00 werd op twee vaste locaties, de Westerdoksdijk en de Prins Hendrikkade, gecontroleerd. Daarnaast werden op verschillende andere locaties in de binnenstad mensen aan een blaastest onderworpen. In totaal hebben 2170 bestuurders moeten blazen. 21 van hen zijn aangehouden en meegenomen naar het bureau. Opvallend waren onder andere een fietser die 1,85 promille blies en een bestuurder van een personenauto die met een lekke voorband reed. Hij blies 1,55 promille waarop hij is aangehouden en zijn rijbewijs is ingevorderd.


---

Taxichauffeur beroofd
23-12-2002. In de nacht van zaterdag op zondag werd een 22-jarige taxichauffeur door twee mannen beroofd van zijn taxi en geld. De bestuurder van de taxi pikte twee mannen op in IJmuiden. Deze klanten wilden een ritje richting Amsterdam. Onderweg werd de taxibestuurder plotseling door beide mannen met vuurwapens bedreigd en beroofd van zijn geld. Daarna sommeerden de daders hem richting het centrum van Amsterdam te rijden. Op de kruising van de Haarlemmerweg met de Van Hallstraat moest de bestuurder uitstappen. Hierna reden de beide verdachten er met zijn taxi en een onbekend geldbedrag vandoor. Van de daders ontbreekt tot op heden nog ieder spoor.