Politie IJsselland Extra persbericht Politie IJsselland

Zwolle, 23 december 2002

JONGENS BEKENNEN BEROVINGEN, DIEFSTALLEN EN AUTO-INBRAKEN

De twee jongens die op 14 december in Hasselt werden aangehouden nadat ze het bevroren Zwartewater op waren gevlucht om een aanhouding te voorkomen blijken diverse berovingen, diefstallen en auto-inbraken op hun kerfstok te hebben. Zij werden daarbij geholpen door een derde verdachte. Deze 13-jarige Zwollenaar werd een aantal dagen na de eerste twee aangehouden. Alle drie de jongens zijn in bewaring gesteld.

Op 14 december wilde een Hasseltse politieagent de twee jongens aanhouden, omdat ze zonder helm op een bromfiets reden. De twee gingen er echter vandoor en vluchtten uiteindelijk het bevroren water van het Zwartewater op. Pas na 2 ½ uur kwamen de jongens weer van het ijs, waarna de politie ze kon aanhouden. Uiteindelijk bleek dat de bromfiets waar ze op reden gestolen was. Uit het onderzoek dat volgde is gebleken dat de jongens, samen met de andere 13-jarige jongen, verantwoordelijk zijn voor zes tasjesroven, tien diefstallen van bromfietsen, vijf auto-inbraken en de diefstal van een invalidenwagen. Deze zaken werden gepleegd in de periode van half november tot en met half december voornamelijk in de wijk Aa-landen in Zwolle.

De drie bekenden ook nog twee tasjesroven waarvan geen aangifte werd gedaan. Eind november beroofden de drie op de Rijnlaan ter hoogte van de supermarkt een fietsende vrouw van haar tas. De jongens trokken de tas van de bagagedrager. Uiteindelijk bleken er alleen boodschappen in de tas te zitten. Eén van de 13-jarige jongens beroofde tenslotte begin december een oudere dame van haar tas op de Eemlaan. De vrouw liep achter een rollator in de omgeving van het zwembad. De jongen griste haar tas uit het mandje. Later bleek er alleen zwemkleding in de tas te zitten. De politie vraagt de twee dames alsnog aangifte te doen. Dit kan op het bureau aan de Obrechtstraat 14 in Zwolle. Dit bureau is telefonisch te bereiken via het nummer 0900-8844.

Noot aan de redactie: Met vragen kunt u terecht bij Nanda Kappes, telefoon 038-4963183.