Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 23 december 2002

Agalev wil Vlaams Instituut voor geweldpreventie


De groene Vlaams volksvertegenwoordigers Eloi Glorieux en Ria Van Den Heuvel zullen een voorstel van decreet indienen voor de oprichting van een Vlaams Instituut voor Geweldpreventie. Het instituut moet fungeren als een antenne om de kop opstekende geweldfenomenen in de maatschappij vroegtijdig te onderkennen of bestaande uitingen van agressie in kaart te brengen, ze te bestuderen en er efficiënte preventieve beleidsvoorstellen voor uit te werken.

Dagelijks wordt er in de media bericht over allerhande geweldplegingen in de samenleving, zowel psychische als fysieke: hooliganisme bij sportwedstrijden, verkeersagressie, intimidatie van leerkrachten, pesten op school of mobbing op de werkvloer, partnergeweld, kindermishandeling, openlijk en latent racisme, verwaarlozing van bejaarden, groepsverkrachting, vandalisme, straatterreur door jeugdbendes, agressieve videospelletjes, enz.

Wat zijn de oorzaken van deze geweldfenomenen? Hoe evolueren ze? Welke maatschappelijke groepen zijn er bij betrokken? Welke aspecten werken ze mee in de hand? Wanneer hierop een systematisch inzicht kan verworven worden, kunnen er ook preventieve maatregelen en remedies worden uitgewerkt, zoals bijvoorbeeld de oprichting van meldpunten, infocampagnes, het trainen van intermediairen, het verhogen van de geweldloze weerbaarheid, enz. Belangrijk hierbij is dat de aangereikte beleidsvoorstellen niet enkel symptoombestrijdend zijn, maar zo mogelijk de oorzaken aanpakken. Het Vlaams Instituut voor Geweldpreventie zal beleidsondersteunend werken en zoveel mogelijk beroep doen op de deskundigheid van bestaande organisaties op het terrein die in deelaspecten gespecialiseerd zijn.

Verder hoopt Agalev dat een dergelijk instituut ook een permanente algemene bijdrage kan leveren aan het creëren van een houding van respect voor de menselijke integriteit van ieder persoon en meer verdraagzaamheid tegenover elkaar. Kortom, aan een cultuur van vrede en geweldloosheid moet dagelijks gewerkt worden en niet enkel in de Kerstperiode.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger 0495-98 20 93 Ria Van Den Heuvel, Vlaams volksvertegenwoordiger 0477-59 22 54
---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel (02)290 91 46 fax (02)290 91 47
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/