European Commission

IP/02/1963

Brussel, 23 december 2002

Acquisitie een van ENEL's stroombedrijven, Interpower, door Electrabel en Energia valt niet onder concentratieverordening

De Europese Commissie oordeelde dat de geplande gezamenlijke acquisitie van Interpower SpA door Electrabel NV en het Italiaanse Energia SpA niet als concentratie kan worden beschouwd, en dus ook niet hoeft te worden getoetst aan de EU-concentratieverordening.

Met deze operatie die op 26 november 2002 op grond van de concentratieverordening bij de Commissie werd aangemeld, nemen Electrabel en Energia de Italiaanse stroomproducent Interpower over van het Italiaanse ENEL.

De operatie betreft een joint venture overeenkomst waarbij Interpower de stroom die zij produceert, grotendeels zal gaan verkopen aan Electrabel en Energia, haar nieuwe moedermaatschappijen - zodra haar huidige contracten met ENEL aflopen. Slechts een fractie zal nog worden verkocht aan de Italiaanse stroom-pool. Interpower zal geen eigen afnemers of commerciële strategie hebben.

Dit betekent dan ook dat de joint venture niet duurzaam de normale functie van een zelfstandige economische eenheid zal vervullen, en dus ook niet kan worden beschouwd als een concentratie in de zin van artikel 3, lid 2, van de concentratieverordening.

De Commissie is bijgevolg tot het besluit gekomen dat de voorgenomen operatie niet onder de concentratieverordening valt.

Achtergrond

De verkoop van Interpower door ENEL is opgelegd door het zgn. Bersani-decreet, waarmee in Italië de Europese richtlijn (96/92/EG) voor de liberalisatie van de EU-stroommarkt wordt toegepast. Tegen 1 januari 2003 moet ENEL, het grootste Italiaanse elektriciteitsbedrijf, een totaalvermogen van minstens 15 GW verkopen.

Met het oog daarop heeft ENEL al twee belangrijke stroomproducenten verkocht: Elettrogen in 2000 en Eurogen in 2002. Elettrogen werd overgenomen door Endesa, terwijl Eurogen door Edipower werd overgenomen. Deze operaties werden aangemeld en kwamen in aanmerking voor onderzoek met het oog op eventuele goedkeuring.

Artikel 3, lid 2, van de concentratieverordening bepaalt dat "een gemeenschappelijke onderneming een concentratie vormt" (en dus op grond van deze verordening moet worden goedgekeurd) wanneer zij "duurzaam alle functies van een zelfstandige economische eenheid vervult".

Over het begrip "volwaardige gemeenschappelijke onderneming", zie ook de mededeling van de Commissie uit 1998, die te vinden is op

http://europa.eu.int/comm/competition/mergers/legislation/jv406489_nl. pdf

Daarin wordt aangegeven hoe de Commissie artikel 3 van de concentratieverordening interpreteert waar het gaat om gemeenschappelijke ondernemingen.