Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ziektekostenpremies stijgen in 2003

De nominale ziektekostenpremies stijgen komend jaar. Iedereen betaalt volgend jaar meer voor ziektekosten, maar per zorgverzekeraar kan de hoogte van de stijging verschillen.

De stijging van de nominale ziekenfondspremies wordt veroorzaakt door de toenemende de kosten voor zorg. Er wordt meer gebruik gemaakt van zorgvoorzieningen en er gaat extra geld naar het verkorten van de wachtlijsten en wachttijden. Daarnaast draagt de Rijksoverheid, vooruitlopend op de basisverzekering die in 2005 moet ingaan, minder bij aan de ziekenfondsverzekering.

Diverse verzekeraars moeten hun verzekerden nog inlichten over de nominale premiestijging. Vanwege de stijging van de premies kunnen de meeste verzekerden zonder opzegtermijn per 1 januari wisselen van verzekeraar. Wanneer het bericht over de prijsstijging binnen is, heeft men maximaal twee maanden de tijd om van zorgverzekeraar te wisselen. Als er sprake is van een opzegging in de maand januari, gaat de nieuwe verzekering in vanaf de eerste dag van de volgende kalendermaand, in dit geval dus per 1 februari.

Op twee internetsites kunt u zien welke besparing een eventuele overstap van zorgverzekeraar voor u oplevert. Het is onverstandig om de oude verzekering te snel op te zeggen. Wacht daarmee tot u door de nieuwe verzekeraar geaccepteerd bent.

Verzekeringssite.nl 1. Verzekeringssite.nl
Externe link, 23-12-2002

Vergelijk zorgverzekeraars met elkaar

FNV Financieel Advies 2. FNV Financieel Advies
Externe link, 23-12-2002