GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 23 december 2002 17:40
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks kwaad omdat onderzoek naar reactor Petten wordt uitgekleed

(23 december 2002)

GroenLinks is kwaad dat staatssecretaris Van Geel toch alleen onderzoek laat doen naar het gevaar van een kernexplosie in Petten, ondanks een eerdere toezegging van de staatssecretaris (op 5 november) om het onderzoek uit te breiden met onderzoek naar kernsmelting. Een en ander blijkt uit een brief die Van Geel vandaag aan de Kamer schrijft.

Voor GroenLinks is hoofdzaak dat álle risico's die te maken hebben met een leidingbreuk - kernexplosie danwel kernsmelting - goed worden onderzocht. Volgens Van Geel vereist het onderzoek naar kernsmel-ting "een andere deskundigheid". GroenLinks ziet niet in waarom het onderzoek dan ook maar meteen op de lange baan wordt geschoven naar "de tienjaarlijkse herevaluatie".

Uit de brief blijkt ook dat het onderzoek niet alleen beperkter is, maar ook minimaal een maand vertraging oploopt. Dit is in tegenspraak met de urgentie die in november in het kamerdebat werd bepleit.

Op grond van de toezegging op 5 november had GroenLinks een motie die opriep tot onderzoek naar kernsmelting niet in stemming gebracht. We betreuren nu onze goedgelovigheid en zullen hier na het reces bij de minister op terugkomen.

Wijnand Duyvendak

Den Haag
23 december 2002


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -