Nederlandse Vereniging van journalisten

23/12/2002 Sectie Dagblad Brief aan de leden
Verloop Sociaal Plan MGL

Aan de NVJ-leden werkzaam bij Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad

Om u te informeren over de gang van zaken omtrent het sociaal plan Samen Sterker bericht ik u als volgt.

Begin december heeft het eerste gesprek met de directie plaatsgevonden over het sociaal plan. Twee NVJ-leden van de ondernemingsraad waren tevens daarbij aanwezig.

Dit overleg had voornamelijk ten doel om meer toelichting te krijgen van de directie op haar voorstellen aangaande een sociaal plan. Een aantal tekstuele onderwerpen zijn daarbij uitvoerig besproken. Op de materiële inhoud (seniorenregeling, mobiliteitspremie e.d.) is vanaf de zijde van de NVJ niet verder op ingegaan. De NVJ heeft aangegeven dat zij eerst met haar 'klankbordgroep' (leden van redactieraden, redactiecommissies en ondernemingsraad) wil praten alvorens verder te onderhandelen.

Op 13 december jongstleden is de klankbordgroep bijeen gekomen om hierover te praten. Vooral over de wijze hoe om te gaan met 'boventalligen' is uitvoerig gediscussieerd. De hoofdvraag was en is of het nodig is om boventalligen wel of niet als zodanig aan te wijzen. Het aantal van boventalligen is namelijk sterk afhankelijk van het aantal collega's die gebruik zullen maken van een seniorenregeling. Mocht het zo zijn dat er nog maar een enkele boventallige 'over' is, dan zou natuurlijk verloop wellicht voldoende soelaas bieden om uiteindelijk op de streefformatie van 211,5 fte te komen. De directie is intussen ingelicht over deze discussie omdat het het overleg over de boventalligheids- en herplaatsingsparagraaf zal beïnvloeden. De directie heeft intussen de ondernemingsraad laten weten om in het voorjaar (nadat de seniorenregeling aangeboden is) na te gaan hoeveel boventalligen er dan zijn en op basis van deze uitkomsten te bepalen of het nodig is om boventalligen ook als zodanig aan te wijzen.

Op 6 januari aanstaande komt de klankbordgroep weer bij elkaar om verder te praten over de inzet voor de volgende onderhandelingen met de directie. Er staat weer onderhandelingsronde gepland op 7 januari.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De NVJ wenst u prettige kerstdagen en een goed 2003 toe.

Met vriendelijke groet,

Linda Lemmens

Vragen en/of opmerkingen kunt u sturen naar dagblad@nvj.nl