Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-61

Den Haag, 23 december 2002

NMa akkoord met overname Casema door Carlyle en Providence

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vandaag haar goedkeuring gegeven aan de overname van Casema Holding B.V. door de investeringsmaatschappijen The Carlyle Group LLC en twee fondsen van de Providence Fondsengroep. Deze investeerders hebben in Europa geen kabel- of media-activiteiten.

Eerder dit jaar kondigde Liberty Media Corporation aan Casema te willen overnemen. Begin november 2002 besloot de NMa dat voor die overname een vergunning zou zijn vereist en dat de NMa de overname derhalve nader wilde onderzoeken op haar gevolgen voor de concurrentie. De overname zou tot gevolg hebben dat 60 procent van alle kabelaansluitingen in Nederland in een hand zou komen, omdat Liberty ook zeggenschap heeft over UPC.

Nadat Liberty afzag van de overname kondigde de investeringsmaatschappijen Carlyle en Providence aan Casema te willen kopen. Omdat deze overname niet leidt tot samenvoeging van concurrerende activiteiten en dus niet leidt tot een economische machtspositie of de versterking daarvan, is de NMa akkoord.