Arcares


Convenant over I/D-banen

Op vrijdag 20 december 2003 hebben de centrale werkgevers- en werknemersorganisaties, het kabinet en de VGN een convenant ondertekend over de I/D-banen. Dit convenant vormt een onderdeel van het 28 november jl. bereikte Najaarsakkoord. De afgelopen weken heeft daarover intensief overleg plaatsgevonden. Als lid van MKB Nederland heeft Arcares daaraan een bijdrage geleverd. Arcares betreurt het dat de aan gemeenten opgelegde bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid niet van tafel zijn, maar is wel van mening dat dit convenant voldoende handvatten biedt om de gemeenten kritisch te volgen in hun doen en laten.

Doel
Doel van het convenant is om de uitstroom van I/D-banen naar reguliere banen te stimuleren en de omvang van het huidige aantal I/D-banen zoveel mogelijk te continueren. De branche verpleeg- en verzorgingshuizen kent circa 6000 I/D-banen.

Inhoud
De belangrijkste onderdelen van dit convenant zijn een tijdelijke stimuleringsregeling van 17.000,- voor iedere werkgever die een I/D-baner laat doorstromen naar een reguliere functie; een maximale inspanning van gemeenten en sociale partners om via lokale arrangementen afspraken te maken die gericht zijn op behoud van bestaande I/D-banen en, via leer- en opleidingstrajecten, op doorstroom naar reguliere banen; en vanaf 2004 een door VWS beschikbaar gesteld bedrag van 30 miljoen om de genoemde maatregelen in de zorgsector te faciliteren. Deze afspraak zal eveneens worden neergelegd in een convenant tussen VWS en de werkgeversorganisaties. Daarnaast is afgesproken dat SZW de gemeenten er in een circulaire op zal wijzen dat met de in dit convenant gemaakte afspraken de vacaturestop, zoals eerder aan de gemeenten is geadviseerd, kan worden genuanceerd.

Reactie Arcares
Arcares betreurt het dat de aan de gemeenten opgelegde bezuinigingen op de gesubsidieerde arbeid niet van tafel zijn, maar is van mening dat dit convenant voldoende handvatten biedt om de gemeenten kritisch te volgen in hun doen en laten. Ook de gemeenten hebben er namelijk belang bij dat gesubsidieerde arbeid blijft bestaan. Afgesproken is dat Arcares zitting neemt in een vanaf 2003 te starten Aanjaagteam waarin het hele proces kritisch zal worden gevolgd en knelpunten zullen worden besproken. Onderdeel van het gesloten convenant vormt het overleg tussen de zorgwerkgevers en VWS over de besteding van 30 miljoen, structureel vanaf 2004. Dit bedrag dient als aanvulling op de in het convenant genoemde bedragen waarmee werkgevers vanaf 2004 financieel worden gefaciliteerd.

Datum: 23/12/2002