Dienstenbond CNV

Onderhandelingsresultaat CAO SBD
23-12-2002

Het heeft een tijd geduurd, maar wij hebben een onderhandelingsresultaat bereikt voor de Samenwerkende Branches Detailhandel (SBD). Het resultaat wordt nu aan de leden van de bond voorgelegd.

Een voorwaarde bij dit onderhandelingsresultaat is dat voor het volgende CAO-traject, 1 juni 2003, afspraken gemaakt moeten worden over de wijze waarop wij met elkaar onderhandelen. De bedoeling is te voorkomen dat wij in de toekomst weer in een stroperig onderhandelingsproces terecht komen. Op die vertraging zit eigenlijk niemand te wachten.

Gezien de hevige discussie over de loonsverhoging - werkgevers wilden niet meer dan 2% verhogen - is er een redelijk
onderhandelingsresultaat bereikt. Onderstaand de tekst van het resultaat.

Looptijd
De looptijd is een jaar, te weten van 1 juni 2002 tot 1 juni 2003.

Loonsverhoging
Zowel de schaallonen als de feitelijke lonen gaan per 1 februari 2003 met 3% omhoog.
Met ingang van 1 januari 2003 zal de werknemerspremie voor het arbeidsongeschiktheidspensioen verlaagd worden met 0,6%. Dit merkt u in uw loon omdat u minder gaat betalen.

Maaltijdvergoeding
De maaltijdvergoeding wordt per 1 januari 2003 verhoogd naar 7,00.

Wet Arbeid en Zorg
Partijen hebben afgesproken dat de werkgever niet in voor de werknemer negatieve zin mag afwijken van de Wet Arbeid en Zorg. Deze wet regelt onder andere het kortdurend zorgverlof, het calamiteitenverlof, ouderschapsverlof en loopbaanonderbreking. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.verlofwijzer.szw.nl of de folder halen bij het postkantoor.
In dit kader wordt artikel 20 lid 1 sub d als volgt aangepast: 'Op de dag van de bevalling van de echtgenoten: 1 dag'. Hierdoor wordt duidelijk dat u naast dit verlof ook nog recht heeft op kraamverlof (2 dagen) zoals geregeld in de Wet Arbeid en Zorg.

Artikel 9 lid 9 structureel meer werken
In dit artikel is geregeld dat bij structureel meer werken er een verzoek gedaan kan worden om aanpassing van de arbeidsovereenkomst. Aan dit artikellid wordt het volgende toegevoegd: 'De extra gewerkte uren tijdens de seizoenspiek Sinterklaas en Kerst tellen niet mee bij het vaststellen of er structureel in een periode van 6 maanden meer is gewerkt dan de overeengekomen uren.'

Artikel 25, Veiligheid
Dit artikel blijft ook voor de duur van deze looptijd gehandhaafd. Daarbij is afgesproken dat iedere brancheorganisatie (juweliers, tabak, parfumerie, enz. ) een veiligheidsprotocol ontwikkelt die als bijlage opgenomen kan worden in de CAO.
Daarmee wordt de huidige bijlage over veiligheid aangepast, zodat deze beter toegesneden is op de situatie binnen de branche.

Werkdruk
Extra aandacht voor werkdruk willen wij bereiken via het werkoverleg dat de werkgever verplicht is te houden. Daartoe wordt de volgende tekst in de CAO opgenomen:
'De werkgever wordt dringend aanbevolen het werkoverleg goed te structureren en zodanig te organiseren dat alle werknemers daar aan deel kunnen nemen en het onderwerp arbeidsomstandigheden en in het bijzonder werkdruk als vast agendapunt op te nemen.' Bij de volgende CAO-onderhandelingen zullen wij dit onderwerp opnieuw bespreken om te bezien op welke wijze de aanpak van werkdruk verder kan worden gestimuleerd.

Wet Verbetering Poortwachter en SUWI
Dit betreft wijzigingen in de aanpak en controle van ziekteverzuim en reïntegratie. Het is niet gelukt om daar nu concrete afspraken over te maken. Wel hebben wij de uitdrukkelijke afspraak om dit in het volgende CAO-overleg te bespreken.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen neem dan contact op met bestuurder Geert B. Rijzinga.