Dienstenbond CNV

Aldi dient redenen hoger beroep in
23-12-2002

Al eerder werd bekend dat Aldi in hoger beroep is gegaan tegen de beslissing van de rechtbank inzake de contracten van de filiaalleiders. Na enkele keren uitstel te hebben gevraagd voor het indienen van de redenen waarom (in het rechtsjargon: 'de grieven'), heeft Aldi deze maand de grieven ingediend.

Het is nu aan de advocaat van CNV Dienstenbond om hierop weer inhoudelijk te reageren. Daarna beslist de rechtbank of er nog een schriftelijke ronde van hoor en wederhoor komt, of dat zij de partijen oproept voor een mondelinge behandeling.

'Overuren niet in opdracht'
Aldi heeft haar kritiek in een uitgebreid stuk met bijlagen aan de rechtbank ter beschikking gesteld. Deze kritiek komt erop neer dat Aldi van mening is dat de overuren die filiaalleiders werken niet in opdracht, maar op vrijwillige basis worden gewerkt. Daardoor is er volgens Aldi geen sprake van overuren, maar van meeruren.

Kunstmatig onderscheid
Zoals wij al eerder hebben betoogd, is er naar de mening van CNV Dienstenbond gewoon sprake van overwerk en is het onderscheid dat Aldi maakt zuiver kunstmatig. Aldi beweert tevens dat zij de filiaalleiders voor de meeruren die 'niet in opdracht van Aldi doch op volstrekt vrijwillige basis worden gewerkt, bereid heeft verklaard om aan de filiaalleiders ter compensatie voor deze vrijwillige en derhalve niet opgedragen extra inspanning een aanzienlijke omzetprestatiepremie en een omzetprovisie te betalen' (aldus de grieven). Alleen uren die door de districtsleider worden opgedragen, zouden volgens Aldi overuren zijn.

Contracten
Verder gaat Aldi uitgebreid in op de nieuwste contracten, waarbij deel
1 van het contract het standaardcontract is en deel 2 de zogenaamde vergoedingsregeling vrijwillig gewerkte meeruren. De filiaalleider die dat wil, kan zijn/haar filiaal volgens Aldi in een normale werkweek (37 uur plus ATV) leiden en men is dan ook niet verplicht om meer te werken.

Maar, de filiaalleider die dat graag wil wordt door Aldi niets in de weg gelegd, en zie daar, de vergoedingsregeling voor de vrijwillig gewerkte meeruren.
Wij herinneren ons nog de uitspraken tijdens de mondelinge behandeling van de zaak bij de rechtbank in Zwolle toen werd betoogd dat de filiaalleider de kapitein op het schip is en dat Aldi het liefst die kapitein gedurende alle openingsuren op het schip van het filiaal had staan, maar ja dat kon en kan niet.

Ook beweerde de advocaat van Aldi toen "het oog van de meester maakt het schaap vet"; oftewel als de filiaalleider er nu maar veel is, dan heeft dat positieve invloed. Vervolgens wordt met alle punten van het vonnis van de Kantonrechter de vloer aangeveegd.

CAO toepassen
Onze opvatting over de zogenaamde vrijwilligheid is inmiddels bekend, evenals over de contracten zoals die in september 2002 aan de filiaalleiders zijn voorgelegd. Voor degenen die dat niet meer helemaal helder op het netvlies hebben staan: CNV Dienstenbond is van mening dat de CAO onverkort moet worden toegepast. In de CAO is bepaald wat overwerk is en hoeveel overuren een filiaalleider mag werken.

Overwerk is incidenteel en niet te voorzien extra werk (en dus niet een structurele verlenging van de werkweek) en als een filiaalleider al moet overwerken, dan mag dat niet meer zijn dan 39 uur per 3 maanden.
In de Aldi-constructie wordt dat urenaantal al halverwege de tweede maand gehaald.
Daarnaast zijn wij van mening dat provisie en omzetprestatiepremie losstaan van het aantal uren dat iemand werkt. De rechtstreekse koppeling zoals die ook in de contracten van september 2002 weer eens benadrukt wordt, is naar onze mening in strijd met de CAO-bepalingen en goed werkgeverschap.

CNV Dienstenbond blijft zich, ook in 2003, keihard inzetten voor de belangen van de werknemers van Aldi. Hoewel wij ons op dit moment vooral concentreren op de kwestie van de contracten van de filiaalleiders, zetten wij ons onverminderd in voor alle werknemers van Aldi.

Meer weten? Neemt u dan contact op met bestuurder Aletta Bulsink.