KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Volle bak bij Rondje Instructie met Wereldkampioen Chardon

23-12-2002

Op 20 december jl. gaf Wereldkampioen Vierspanrijden IJsbrand Chardon tekst en uitleg over de aangespannen sport tijdens het vierde Virbac Eraquell Rondje Instructie. Ruim 500 bezoekers kwamen voor dit veelzijdige Rondje Instructie naar het KNHS-centrum in Ermelo. Vol enthousiasme legde de wereldkampioen op een humoristische en duidelijke manier uit waarom hij zo bezeten is van de aangespannen sport.

Allereerst liet IJsbrand zien dat het longeren aan een dubbele longeerlijn een goede basis vormt voor het aangespannen werk. Na het uitleggen van de verschillende longeertechnieken betraden twee enkelspannen de ring. Christiaan Provoost en Nederlands Kampioene Yvonne de Ruyter lieten zien dat de paarden heel dressuurmatig getraind worden. IJsbrand voegde hieraan toe dat het belangrijk is de controle over je paard of paarden steeds te bevestigen.

Vervolgens werden twee paarden onder het zadel gereden, waarvan één door de echtgenote van IJsbrand. Door de paarden ook vaak onder het zadel te rijden blijven ze lekker los in hun lijf. Een drietal tweespanners, waaronder Mieke van Tergouw, demonstreerden dat de moeilijkheidsgraad toeneemt als je met een tweespan werkt.

Als klap op de vuurpijl stapte IJsbrand op de bok achter zijn eigen toppers. Zonder enige moeite stuurde hij zijn ervaren viervoeters door de ring en beantwoorde ondertussen de vragen van het publiek. Hij liet zien dat je de controle over je vierspan heel goed kan testen door achterwaarts te gaan. Dit is in de marathon in geval van nood natuurlijk een vereiste. Wat kenmerkend is bij de training van IJsbrand is dat IJsbrand zijn paarden altijd het uiterste vraagt, waardoor hij tijdens een wedstrijd ongeveer dezelfde inspanning van zijn paarden kan verwachten.

De 41-jarige Chardon is eigenaar van een vijfsterren FNRS-manege en stalhouderij in het Zuid-Hollandse Den Hoorn. IJsbrand raakte al op hele jonge leeftijd vertrouwd doordat zijn vader als internationaal vierspanrijder aan de weg timmerde. Amper 20 jaar oud nam hij de wedstrijdleidsels van zijn vader over en al bij zijn eerste WK Apeldoorn 1982 kreeg hij een gouden teammedaille omgehangen. IJsbrand is 16-voudig nationaal kampioen en achtvoudig wereldkampioen. Met acht overwinning is hij ook de succesvolste deelnemer van het prestigieuze CAIO Aken. Van een puur marathonfanaat werd IJsbrand in de loop der jaren steeds meer een dressuurspecialist, die tegenwoordig al vaak in dit eerste wedstrijdonderdeel de gedegen basis legt voor de overwinning. Tevens is deze fantastische sportman trainer van de Nederlandse tweespannen.

Meer informatie

Actuele informatie over de onderwerpen of eventuele wijzigingen in het programma vindt u op deze website of in het organisatienieuws in Paard&Sport.

Alle paardenliefhebbers zijn welkom bij de onderstaande clinics. De aanvangtijd is 19.30 uur en de entree bedraagt 10,- (incl. koffie / thee). De KNHS verwacht enorm veel belangstelling voor dit Virbac Eraquell Rondjes Instructie en daarom dient u zich van tevoren even aan te melden. Dat kan per e-mail (info@knhs.nl of w.plaisier@knhs.nl), per fax (0577-401725) of door het sturen van een kaartje naar KNHS, Postbus 3040, 3850 CA Ermelo.

Data en themas Virbac Rondjes Instructie
*

Kür op muziek met Barbara en Mischa Koot - 10 januari 2003 (Ermelo)


*

Gedrag, welzijn en zadelmak maken van het paard met Gert van t Hof - 17 januari 2003 (Ermelo)


*

Deskundig Longeren met Lammert Haanstra - 24 januari 2003 (Wanroij)


*

De relatie tussen exterieur en paardengebruik met Johan Hamminga en Dirk Willem Rosie - 28 februari 2003 (Ermelo)


*

Eventing met Alice en Gert Naber - 21 maart 2003 (Wanroij)

Bron: KNHS / Afdeling Communicatie