VVD



Nieuws

23 dec 2002 - VVD, ondanks economische tegenwind
500 milj. euro voor veiligheid handhaven

VVD-lijsttrekker Gerrit Zalm wil onverkort vasthouden aan 500 miljoen euro extra voor veiligheid ondanks de economische tegenwind.

VVD-lijsttrekker Gerrit Zalm wil onverkort vasthouden aan 500 miljoen euro extra voor veiligheid ondanks de economische tegenwind. "In het licht van de immense problemen, wil de VVD, ondanks de beperkte financiële ruimte, nog eens 500 miljoen euro extra erbij. Hierdoor is er een budget van 1,3 miljard euro extra voor veiligheid. Dat is dus een echte keuze," aldus Zalm op een politieke avond in Zundert.

Daarnaast vraagt Zalm hoe en met welke voorstellen het CDA wil vasthouden aan het aflossen van de staatsschuld in 25 jaar, want dat betekent bezuinigen of de lasten verzwaren ten grootte van 20 miljard euro. Nu er een tekort ontstaat door de zwakke economische ontwikkeling en dat volgens de ramingen van het CPB de komende 5 jaar het geval zal zijn, zullen er forse financiële aanpassingen moeten komen. De omvangrijke te korten zijn niet in één jaar om te toveren in een flink overschot. Daarom komen we dus achter te lopen op het tijdschema van in 25 jaar alle schuld aflossen. "Daar moeten we eerlijk over zijn. Des te meer reden om als minimumeis te stellen dat er aan het eind van de komende kabinetsperiode weer een overschot is. Dan kunnen we verder met het aflossen van de staatsschuld."

Verder stelt Zalm in Zundert dat de niet-Nederlandse imams die oproepen tot haat en tot handelingen die in strijd met de wet zijn, dat zij zo snel mogelijk het land moeten worden uitgezet. Ook moet er zo snel mogelijk een einde komen aan de financiering vanuit het buitenland van de ultraorthodoxe moskeeën.

Ook vindt Zalm dat er niet allerlei nieuwe inkomensafhankelijke regelingen zoals de PvdA, Groen Links, SP en ook het CDA bepleiten, moeten komen. Deze regelingen houden mensen gevangen in hun uitkering en romen inkomensverbeteringen af. Wie langer werkt of wie harder werkt moet dat ook terug zien op zijn loonstrookje. Zalm: Wij hebben dus niets op met de SP, die wil dat in de belastingen een toptarief van 72% wordt ingevoerd. Dat betekent dat van elke laatste verdiende euro er 72 cent moet worden ingeleverd bij de belastingdienst. Daarmee bevordert Jan Marijnissen alleen maar de emigratie.

23 december 2002